UPI:n tutkija: Valko-Venäjän ihmisoikeudet kiinnostavat, koska maalla ei ole luonnonvaroja

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik ei usko EU:n koventavan pakotteita Valko-Venäjää vastaan diplomaattisesta kiistasta huolimatta.

Ulkomaat

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Kristi Raikin mukaan Azerbaidzhanissa ihmisoikeuksia loukataan aivan kuten Valko-Venäjällä. Azerbaidzhanissa oikeuksien poljenta ei kuitenkaan Euroopan unionia sytytä, koska Azerbaidzhanilla on merkittävät energiaresurssit, joita EU havittelee.

- Azerbaidzhan on myös hyvin autoritaarinen ja ihmisoikeuksia loukataan järjestelmällisesti. Ero Valko-Venäjään on kuitenkin se, että Azerbaidzhanilla merkittävät energiaresurssit, joista EU on kiinnostunut, Raik sanoo Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa.

Raik ei usko EU:n koventavan pakotteita Valko-Venäjää vastaan diplomaattisesta kiistasta huolimatta.

- Pakotteet ovat jo nyt voimakkaat. Jos EU:n ja Valko-Venäjän suhteet entisestään tulehtuvat, opposition ja kansalaisyhteiskunnan tukeminen vaikeutuu edelleen. Muut EU-maat voivat kuitenkin solidaarisuutena vetää omat suurlähettiläänsä Minskistä, Raik arvelee.

”Syksyn parlamenttivaaleja ei voi edes kutsua vaaleiksi”

Valko-Venäjällä järjestetään syksyllä parlamenttivaalit. Raikin mukaan vaaleista demokratia on kuitenkin kaukana. Maan oppositio on ahtaalla ja aktiivit menettävät helposti työ- ja opiskelupaikkansa.

”Valko-Venäjä ei ole sen autoritaarisempi kuin Azerbaidzhan, mutta EU:ta ei Azerbaidzhanin ihmisoikeudet kiinnosta, koska sillä on merkittävät energiaresurssit” 

- Parlamenttivaaleja ei voi edes kutsua vaaleiksi, koska (presidentti) Lukashenka pitää huolen, että parlamenttiin valitaan hänen tukijoitaan. Presidentinvaalien jälkeen opposition liikkumatila on vähentynyt entisestään ja opposition edustajia on vankilassa. Ääntenlaskenta ei tule olemaan reilu, Raikin ennakoi.

Valko-Venäjän opposition kannatus on pitkään ollut 20 prosentin tietämissä, mutta poliittisesti passiivisia ihmisiä on todella paljon.

- Kun katsoo Valko-Venäjän historiaa, niin autoritaarinen hallinto on jatkunut toistakymmentä vuotta. Sitä taas edelsi neuvostokausi. Nämä ovat passivoineet ihmiset, Raik toteaa.