1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

BBC: Lisääntynyt UVB-säteily aiheuttanut piikin merieliöiden kuolleisuudessa

UVB-säteilyn vaikutusta merieliöihin ei ole aiemmin laajalti tutkittu. Säteily vaikuttaa erityisen haitallisesti muun muassa koralleihin ja äyriäisiin.

Ulkomaat
Korallia
Mohammed Al Momany/Robesus Inc.

Lisääntynyt ultraviolettisäteily on aiheuttanut piikin merilajien kuolleisuudessa, kertoo BBC. Kansainvälisten tutkijoiden ryhmä havaitsi muutoksen keräämällä tietoa aiemmin tehdyistä tutkimuksista.

Tutkimuksista kävi ilmi, että erityisesti levien, korallien, äyriäisten, alkueliöiden ja kalojen poikasten sekä munien kuolleisuus oli yhteydessä UVB-säteilyn määrään. Tutkijoiden mukaan yhteyttä on tutkittu nyt tiettävästi ensimmäistä kertaa.

- UVB-säteily on aiheuttanut jyrkän piikin merieläinten ja -kasvien kuolleisuudessa, tutkimuksen johtaja tohtori Moira Llabres sanoi.

UVB-säteilyn tiedetään heikentävän fotosynteesiä, ravintoaineiden imeytymistä, kasvua ja lisääntymistä tietyillä lajeilla. Aiemmin ei ole kuitenkaan mitattu, kuinka suurta vahinkoa säteily aiheuttaa merien ekosysteemille.

- UVB-säteily on suuri uhka merille, koska säteily vaikuttaa koko meren ekosysteemiin pohjasta pintaan, Llabres sanoi.

Tutkijoiden huomio on viime vuosina kohdistunut ilmaston lämpenemiseen, merten happamoitumiseen ja rehevöitymiseen. UVB-säteily on lisääntynyt viime vuosina otsonikerroksen vaurioiden vuoksi.

Tutkimus julkaistiin Global Ecologyand Biogeogrephy (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Lue seuraavaksi