1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Paul Ryan, republikaanien johtava velkakriitikko

Romneyn valitsema varapresidenttiehdokas on amerikkalaisille tv:stä tuttu leikkauslistaaja.

Mitt Romney antoi etukäteen hauskan vihjeen varapresidenttiehdokkaastaan - paljastustilaisuus pidettiin sotalaiva USS Wisconsinilla. Romneyn valitsema luottomies on Wisconsinin osavaltion kongressiedustaja.

Ennen kuin Paul Ryan paljastettiin Yhdysvaltain republikaanien varapresidenttiehdokkaaksi, hän oli jo monen puoluetoverin suosikki. Hänestä oli tullut äänitorvi niille, jotka peräänkuuluttavat ennen muuta Yhdysvaltain alijäämän ja velkaantumisen kitkemistä.

Televisiokanava NBC tulkitsee, että presidenttiehdokas Mitt Romney alleviivaa aisaparivalinnallaan alijäämäpulmaa. Demokraattipresidentti Barack Obama on kyllä virkakauden mittaan saanut työttömyyttä laskuun ja bkt:n vahvempaan kasvuun, mutta alijäämän hillinnässä ei ole juuri edistytty.

Omalla budjettiluonnoksellaan Ryan nousi pari vuotta sitten tuntemattomuudesta tutuksi tv-ohjelmien vieraaksi, joka saneli sopivia leikkauskohteita velkaantumisen jarruttamiseksi.

NBC katsoo Romney-Ryan-parin eduksi senkin, että miehillä on silminnähtävän mutkattomat välit. Kevään yhteisesiintymisessä miesten kesken vallitsi ymmärryksen henki, jota ei ole kenestäkään muusta vara-Romneysta yhtä kirkkaasti välittynyt.

Tästä huolimatta Paul Ryanin nimeä ei vielä uskallettu nostaa yli muiden ennen lauantaita. Aivan loppumetreille yhtä varmana ehdokkaana Romneyn vierelle nähtiin esimerkiksi republikaanipoliitikot Marco Rubio ja Chris Christie.

Neljä vuotta sitten yllätyttiin kovin silloisen ehdokkaan John McCainin poimimasta Sarah Palinista, jonka nimeä oli harvoin mainittu vakavasti ennakkoarvailussa ennen paljastusta.