1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Romney nimitti Paul Ryanin varapresidenttiehdokkaakseen

Wisconsinin kongressiedustajaa Paul Ryania enteiltiin Mitt Romneyn aisapariksi jo ennakkoon.

Mitt Romney ja Paul Ryan vilkuttivat yleisölle Yhdysvaltain Virginiassa lauantaina. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney on odotetusti nimennyt Paul Ryanin varapresidenttiehdokkaakseen. Ryan on Wisconsinin osavaltion kongressiedustaja. Häntä veikkailtiin Romneyn aisapariksi jo ennakkoon.

Romneyn kampanjatoimisto ilmoitti Ryanin valinnasta lauantaina iltapäivällä Suomen aikaa. Myöhemmin päivällä Romney esiteli Ryanin varapresidentikseen sotalaiva USS Wisconsinilla Norfolkissa, Virginian osavaltiossa.

Tiedotusvälineille lähetetty viesti kuului lyhykäisyydessään: "Romney-Ryan on republikaanien vaalilippu". Samaan aikaan Romney lähetti viestin kannattajilleen älypuhelimen välityksellä: "Mittin valinta varapresidentiksi on Paul Ryan".

Romney ja Ryan aloittavat lauantaina nelipäiväisen kiertueensa neljässä osavaltiossa, jotka Romney pyrkii voittamaan marraskuussa: Virginian, Pohjois-Carolinan, Floridan ja Ohion.

Tunnettu veromies

Romneyn mukaan Ryanista on tullut "republikaanisen puolueen henkinen johtaja".

Paul Ryan on tunnettu ennen kaikkea veromiehenä ja Yhdysvaltain alijäämän vastustajana. Ryan muun muassa ehdotti leikkauksia hallituksen kiisteltyyn terveydenhoito-ohjelmaan vanhuksille ja köyhille toimiessaan edustajainhuoneen budjettikomitean puheenjohtajana.

Paul Ryan Kuva: Alex Wong / AFP

- Kukaan ei kiistä sitä, että presidentti Obama peri vaikean tilanteen. Ensimmäisen kahden vuotensa aikana, kun hänen puolueensa kontrolloi täysin Washingtonia, hän sai läpi kaikki ehdotuksensa asialistallaan. Mutta se ei parantanut tilannetta, Ryan sanoi lauantaisessa lausunnossaan.

Obaman hallinto kuittasi heti Ryanin valinnan jälkeen:

  • Kongressijäsenenä Ryan leimasi kumileimasimellaan (presidentti George W.) Bushin vastuuttomia poliittisia päätöksiä, jotka räjäyttivät alijäämämme ja romahduttivat taloutemme, Obaman kampanjapäällikkö Jim Messina sivalsi lausunnossaan.

Ryan on konservatiivisen Teekutsu-liikkeen suosikki. 42-vuotias Ryan on sukupolvea nuorempi kuin 65-vuotias Romney, ja hänet voidaan nähdä myös jäykkien puolueaktiivien ja Romneylle kylminä pysyneiden konservatiiviaktivistien välisenä siltana.