Rauli Virtanen Syyriassa: Räjähdys säikäytti Damaskoksen ydinkeskustassa

Damaskoksessa olevan toimittajan mukaan pommi oli suunnattu kohti sotilaita kuljettanutta ajoneuvoa, mutta sen ajoitus epäonnistui.

Syyria
Katukuvaa Damaskoksesta.
Taistelut ovat jatkuneet Syyrian Damaskoksessa lauantaina.Rauli Virtanen

Syyriassa Damaskoksen keskustassa on räjähtänyt kaksi pommia. Pommit eivät ole vaatineet uhreja, mutta räjähdyksistä ainakin toinen sattui aivan pääkaupungin keskustassa, suurella aukiolla. Valtion televisio syytti räjähdyksistä "terroristeja".

Keskustan räjähdystä seurasi tulitaistelu kapinallisten ja armeijan sotilaiden välillä. Syyrian valtion televisio ei kertonut tarkempia tietoja toisesta räjähdyksestä.

Damaskoksessa olevan toimittaja Rauli Virtasen mukaan räjähde oli asetettu noin 300 metrin päähän Four Seasons -hotellista. Pommi oli tarkoitettu sotilaita kuljettavaa autoa vastaan, mutta ajoitus epäonnistui, kun sotilaat huomasivat läheisen tyhjän hotellin yläkerroksessa olevat miehet.

- Räjähdys ei vaatinut ihmishenkiä, ihmisille varoitus siitä, että hallituksen vastavoimat ovat soluttautuneet kaikkialle pääkaupunkiin, Virtanen arvioi.

Taistelut ovat jatkuneet lauantaina myös muualla Damaskoksessa. Erityisesti esikaupunkialueella on taisteltu raskaasti.

- Vierailin iltapäivällä pahasti tuhoutuneella Duman alueella, jossa ihmiset kertoivat jo yli tuhannen asukkaan kuolleen konfliktin aikana, 90 prosenttia heistä siviilejä. Erään kauppiaan mukaan peräti 20 000 Duman asukasta on pidätetty tai kateissa, Virtanen kertoi.

Lauantaina armeija on jatkanut myös Aleppon moukarointia. Armeija on pommittanut erityisesti Salaheddinin kaupunginosaa, joka on ollut kapinallisten valtaama heinäkuun 20. päivästä saakka. Aiemmin tällä viikolla kapinalliset kuitenkin vetäytyivät, mutta taistelut ovat jatkuneet.

Hallituksen joukot ovat pommittaneet myös muita Aleppon kaupunginosia. Kaikkiaan päivän aikana on kuollut ainakin nelisenkymmentä ihmistä eri puolilla Syyriaa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Yle Uutiset