yle.fi-etusivu

KSML: Rikollisjengit levittäytyvät yhä pienemmille paikkakunnille

Suojelupoliisin mukaan rikollisjengeillä on yhteyksiä radikaalijärjestöihin.

Kotimaa
Bandidos-moottoripyöräkerhon liiveihin pukeutunut motoristi.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Keskusrikospoliisi arvioi rikollisjengien laajentuvan Suomessa voimakkaasti yhä uusille paikkakunnille, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen.

Pelkästään kuluvan vuoden aikana uusia osastoja ja alajaostoja on perustettu yhdeksän. Esimerkiksi Hell's Angels on perustanut hiljattain alaosaston Jämsään. Järjestön uskotaan pyrkivän laajentumaan Pohjois- ja Länsi-Suomeen.

Suomessa on KRP:n arvion mukaan 84 järjestäytynyttä rikollisryhmää, joista lähes puolet on rikollisia moottoripyöräjengejä. Ryhmistä 44:n päärikostoimiala on huumausainerikollisuus. Muita keskeisiä alueita ovat väkivalta-, talous- ja omaisuusrikoliisuus. Vielä vuonna 2 000 jengeillä oli toimintaa vain muutamalla paikkakunnalla.

Jäseniä ryhmissä on noin 1 150. Jäsenistä 95 prosenttia on syntyperäisiä suomalaisia. Neljä pääjengiä ovat KRP:n arvion mukaan Hells Angels MC, Bandidos MC, Cannonball MC ja United Brotherhood.

Yhteyksiä radikaalijärjestöihin

Suojelupoliisin mukaan suomalaisten rikollisjengien jäsenillä on myös yhteyksiä radikaalijärjestöjen edustajiin. Keskisuomalaisen haastattelema ylitarkastaja Tuomas Portaankova ei kuitenkaan tarkenna, millaisista radikaalijärjestöistä on kyse ja missä ne toimivat.

- Yksittäisillä rikollisjengien jäsenillä on todettu yhteyksiä joihinkin radikaalijärjestöjen edustajiin, mutta tällä hetkellä emme arvioi niistä koituvan uhkia yhteiskunnan turvallisuudelle, Portaankorva sanoo.

Euroopanlaajuinen ongelma

Jengirikollisuuden seuranta kuuluu Suomessa Keskusrikospoliisille. KRP:n mukaan rikollisjengit muodostavat yhä isomman uhan koko Euroopan alueella.

- Tiedustelutietojen ja ilmi tulleiden rikosten perusteella Suomessa toimvat neljä pääleiriä vahvistuvat koko ajan ja ovat organisaatioina yhä haitallisempia yhteiskunnalle. Tilannekuva on muuttunut ja ongelma on polttava koko EU:n alueella, arvioi komisario Jussi Oksanen KRP:n tiedusteluosastosta.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"

Arkeologia

Taistelukirveitä, nuolenkappaleita ja lyijynappuloita

800-luvun englantilaiskronikka kertoi viikinkileiristä – nyt se löytyi kaivauksissa

Yleisurheilu

Yleisurheilutähden raiskaustapaus järkyttää ruotsalaisia – "Kauheaa ja uskomatonta"