YK: Meret voivat mullistaa maailmankartan

- Saatamme aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia, joita tuskin ymmärrämme, arvioi pääsihteeri Ban Ki-moon.

luonto
Kaksi lasta meren äärellä Indonesiassa.
Merenpinnan nousu uhkaa mullistaa muun muassa Indonesian tuhansia saaria.Shailendra Yashwant / EPA

YK aloittaa mertensuojeluohjelman. Pääsihteeri Ban Ki-moon on sunnuntaina esitellyt hankkeen nimeltä Valtameri-pakti, joka tähtää elvyttämään pääsihteerin sanoin "vaarallista tilannetta" maailman merissä.

Merenpinnan nousu uhkaa maailmankarttaa, satojen miljoonien suojattomien ihmisten kustannuksella.

Ban Ki-moon

Ban Ki-moonin mukaan ilman väliintuloa voi tapahtua peruuttamattomia muutoksia suurissa virtauksissa ja tätä myötä sääilmiöissä.

- Merenpinnan nousu uhkaa maailmankarttaa, satojen miljoonien suojattomien ihmisten kustannuksella, Ban puhui sunnuntaina.

- Saatamme aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia, joita tuskin ymmärrämme.

Toimintasuunnitelmaa valvomaan nimitetään valtaapitäviä päätöksentekijöitä, tieteilijöitä ja meriasiantuntijoita, mutta myös elinkeinoelämän, kansalaisjärjestöjen ja YK-tahojen edustajia.

Yhtenä konkreettisena tavoitteena on vuoden 1994 merioikeussopimuksen toimeenpano. YK-sopimus määrittelee muun muassa merten luonnonvarojen kohtuudenmukaista käyttöä. Yhdysvallat on ainoana suurvaltana jättänyt ratifioimatta sen.

Lisäksi uuden mertensuojeluohjelman puitteissa kaikilla mailla tulisi olla merisaastetta ja jätevettä koskevat vähennystavoitteet vuoteen 2025 mennessä. Samoin uusi Valtameri-pakti pyrkii edistämään tsunamihälytys-varustusta vaara-alueilla.

Kesäkuussa Australia puolestaan ilmoitti, että se perustaa maailman suurimman mertensuojelualueen. Se kattaa kolmasosan mantereen merialueesta.

Lähteet: AFP