1. yle.fi
  2. Uutiset

Rennot jopoilijat kokoontuivat Helsingin Baanalle

Helsingin Kiasman aukiolle kokoontui sunnuntaina iltapäivällä noin 150 Jopo-pyöräilijän joukko. Osallistujat hehkuttivat jopoiluhenkeä kellot ja torvet soiden.

Kotimaan uutiset
Jopolla pyöräilevien kokoontumisajot Helsingissä.
Yle

Autoilijoiden ja moottoripyöräilijöiden merkkikerhoja on Suomessa kymmenittäin. Kesällä yhteistapahtumia järjestävät myös polkupyöräilijät. Jopojen kokoontumisajot ovat hyvä esimerkki kulkuvälineiden ympärille muodostuvasta yhteisöllisyydestä.

Sunnuntaina Kiasman aukiolle kerääntyi sekä vanhoja että uusia Jopoja. Letka lähti kellot kilisten kevyen liikenteen väylää Baanaa pitkin Ruoholahteen ja sieltä edelleen Hietaniemen uimarannalle.

Jopoja valmistavan Helkama Veloxin toimitusjohtaja Jari Elamo osallistui tapahtumaan vanhalla Jopo-mallilla.

- Itselläni on tällä kertaa alla peltirunkoinen Jopo 1970-luvun alusta. Tämän olen pelastanut erään perikunnan ullakolta muutama vuosi sitten. Jopossa alkaa olla vanhojen mallien myötä sellaista legendaarisuutta, joka kiinnostaa vanhojakin ihmisiä, Elamo kertoi.

Ensimmäisten Jopojen rungot kasattiin liittämällä kaksi peltilevyä vastakkain. Uusissa malleissa peltilevyt on korvattu putkilla.

Nuoret hakevat tyyliä, vanhemmat nostalgiaa

Pitkän linjan jopoilijat olivat luonnollisesti kiinnostuneita juuri vanhoista malleista. Paikalle oli löytänyt tiensä muutama Jopo Rodeo 1970-luvun puolivälistä ja taitettava Jopo 1970-luvun alusta. Jarmo Laitiselle oma taitettava malli on muistutus lapsuudesta.

- Omasta puolestani nämä ihan klassiset mallit ovat se, mihin totuin aikoinaan. Uutta katsoo vähän siihen tyyliin, että onko se enää edes sama pyörä.

Kokoontumisajoihin saapuneet nuoret kertoivat Jopon olevan ennen kaikkea tyylivalinta. Suvi Ryynänen päätyi Jopoon tarkan harkinnan jälkeen.

- Sain valita viime vuonna Jopon tai mopon. Mopoon olisi mennyt niin pitkä aika, että otin jopon.

Vaikka viikonlopun muut yleisötapahtumat lyhensivät pyöräletkaa, niin paikalle saapui myös erikoisuuksia. Postijopot ja 60-luvun perinteiset mallit kiinnostavat ihmisiä vuodesta toiseen.

Uusista malleista paikalla oli puolestaan Duudsonit- ja Iso-Jopoja. Duudsoneiden nimikkomallilla pyörilevä Pentti Korhonen arvostaa jopoilussa rentoa asennetta.

- Jopoilu on rentoa meininkiä. Panta ei päätä purista. Mennään rauhallisesti, katsellaan ympärille ja otetaan muut huomioon.

Lue seuraavaksi