Ruotsin Valko-Venäjän-lähetystöä uhkailtiin

Ruotsi ei ole täsmentänyt, millaisesta uhasta on kyse. Kaikkia ruotsalaisia kehotetaan varovaisuuteen Valko-Venäjällä.

Ulkomaat

Ruotsin Minskin-suurlähetystö on saanut varoituksen, joiden mukaan Ruotsin kansalaisten turvallisuus on vaarassa Valko-Venäjällä, kertoo Ruotsin ulkoministeriö. Se ei halua täsmentää, mitä uhkauksessa sanottiin tai milloin se esitettiin. Suurlähetystön verkkosivulle tieto tuli perjantaina.

Lähetystön mukaan uhkaus on yleinen eikä kohdistu tiettyihin ihmisiin. Kaikkia ruotsalaisia kehotetaan varovaisuuteen Valko-Venäjällä. Esimerkiksi vaatteilla ei kannata paljastaa ruotsalaisuuttaan, suurlähetystön internetsivulla neuvotaan.

Ruotsin ja Valko-Venäjän välit ovat kiristyneet sille asteelle, että Valko-Venäjä on häätänyt Ruotsin suurlähettilään ja kaikki muut ruotsalaisdiplomaatit. Ruotsi puolestaan kehotti kahta valkovenäläistä diplomaattia poistumaan. Se on myös ilmoittanut, ettei uusi suurlähettiläs viikkoja sitten lähteneen tilalle ole tervetullut.

Riidan taustalla ovat nallekarhut, joita ruotsalaisaktivistit heittelivät viime kuussa lentokoneesta Valko-Venäjälle. Nalleihin oli kiinnitetty sananvapautta ja muita ihmisoikeuksia vaativia viestejä.

Valko-Venäjän turvallisuuspoliisi on sanonut tutkivansa tapausta laittomana rajanylityksenä. Kolme tempauksen järjestäneen ruotsalaisen mainostoimiston työntekijää on kutsuttu Minskiin kuultaviksi. He eivät ole vielä päättäneet, noudattavatko he käskyä, kertoo Tomas Mazetti, joka on yksi kutsutuista.