1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Marsilla ja Maalla yllättävä yhtäläisyys: Marsissakin on erillisiä mannerlaattoja

Marsin pitkä ja syvä rotkosto on kummastuttanut tutkijoita löytymisestään saakka. Yhdysvaltalainen geologi sanoo nyt, että se on kahden mannerlaatan halkeama, jonka takia Marsissa on myös marsinjäristyksiä.

tiede

Mars-planeetalta on löytynyt ominaisuus, jota ei ennen tiedetty olevan muilla aurinkokuntamme planeetoilla kuin Maalla. Marsin pinnan alla on mannerlaattoja, ja ne liikkuvat, sanoo yhdysvaltalaisen UCLA-yliopiston tutkija An Yin.

Yinin analyysi perustuu Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan kahden luotaimen ottamiin sataan kuvaan. Niistä kymmenkunnassa näkyy merkkejä laattojen liikkeestä.

Marsperässä lienee järistyksiäkin, vaikka ehkä vain kerran miljoonassa vuodessa tai harvemminkin.

Professori An Yin

Yinillä on kokemusta Himalajalta ja Tiibetistä, jossa kaksi Maan seitsemästä päälaatasta kohtaavat. Monet seikat Marsin kuvissa on hyvin samanlaisia kuin siellä ja myös Kaliforniassa, Yin kertoo UCLA:n verkkosivulla. Selvänä todisteena hän pitää muun muassa rotkon sileää seinämää.

Maa on rikkonainen munankuori, Mars ehjempi

Marsin pinnassa on aurinkokuntamme pisin ja syvin rotkosto, Valles Marineris, jolla on pituutta noin 4 000 kilometriä. Tutkijat ovat kummastelleet sen syntyhistoriaa aina siitä saakka, kun Mars-luotain Mariner 9 havaitsi sen vuonna 1971.

Yinin mukaan vastaus on löytynyt, ja se on ällistyttävä: Valles Marineris on laattojen rajakohta, joka liikkuu vaakatasossa. Hän arvelee, että kaksi laattaa ovat Marsin ainoat.

– Maa on hyvin rikkonainen "munankuori". Sillä on monta mannerlaattaa. Mars on vain vähän rikki, mutta saattaa olla rikkoutumassa lisää. Vauhti vain on hyvin hidas, koska Mars on pieni ja sillä on Maata vähemmän lämpöenergiaa ruokkimassa repeämistä, Yin sanoo.

Marsperässä lienee järistyksiäkin, vaikka halkeama saattaakin heräillä harvakseltaan, ehkä vain kerran miljoonassa vuodessa tai harvemminkin, Yin puntaroi.

Koska mannerlaatat ovat kehittymättömämmät kuin Maassa, niistä on mahdollista saada käsitys Maan varhaisvaiheista ja siitä, miten mannerlaatat alkoivat liikkua Maassa, Yin toivoo ja aikoo jatkaa tutkimuksiaan.

Lue seuraavaksi