Cameron ylisti olympialaisten turvallisuutta

Pääministerin mukaan olympialaiset olivat menestyksekäs mainos Britannialle.

Ulkomaat

Britannian pääministeri David Cameron on ylistänyt sunnuntaina päättyneitä Lontoon olympialaisia turvallisiksi. Hän kiitti vapaaehtoisia, armeijaa ja poliisia siitä, että ne tekivät Lontoon olympialaisista menestyksekkään maailmanlaajuisen mainoksen Britannialle.

Olympialaisten alla kannettiin huolta kisojen turvallisuudesta, muun muassa mielenosoitusten ja iskujen mahdollisuudesta. Huoli kasvoi, kun kävi ilmi, ettei turvallisuusyritys ollut saanut palkattua tarpeeksi turvamiehä, ja armeija piti kutsua hätiin. Cameronin hallitusta myös arvosteltiin etukäteen kisojen valmisteluista ja kustannuksista.

Nyt Cameron sanoo, että olympialaiset auttoivat osoittamaan maailmalle Britannian parhaan puolen.

Britannia itse ylsi mahtavaan mitallisaaliiseen, ja brittiurheilijoiden menestyksen sekä kotikisojen arvioidaan kääntäneen huomiota talouden ongelmista sekä tyytymättömyydestä Cameronin hallitusta kohtaan.

Cameron nosti esiin nälkäongelman

Ennen olympialaisten näyttäviä päättäjäisiä Cameron toi maailman nälkäongelman myös olympialaisten teemaksi. Hän isännöi sunnuntaina ruokakriisin ratkaisuja pohtivaa kokousta, johon kutsuttiin sekä huippu-urheilijoita että Brasilian, Kenian, Bangladeshin, Intian ja Irlannin johtajat.

Tavoitteena on, että miljoonien lasten nälänhätää saataisiin vähennettyä Rio de Janeirossa vuonna 2016 järjestettäviin seuraaviin kesäolympialaisiin mennessä.

Huippu-urheilijoista paikalle oli kutsuttu Britannian kaksinkertainen olympiakultamitalisti Mo Farah, etiopialaisjuoksija Haile Gebrselassie ja brasilialainen jalkapallotähti Pele.

Somalialaissyntyinen Farah on jo aiemmin perustanut vaimonsa kanssa oman avustusjärjestön, joka kerää rahaa Afrikan sarven kuivuudesta kärsiville.

Nyt Farah totesi, että kysymys lasten nälänhädästä koskettaa hänen sydäntään. Farah totesi, että hän on ollut onnekas ja voinut luoda uuden elämän Britanniassa oltuaan pikkupoikana Somaliassa. Mutta siellä on nälästä kärsiviä lapsia ja nälänhätää ja meidän on tehtävä asialle jotain, Farah huomautti.

Gebrselassie totesi Etiopian voittaneen Lontoossa kolme kultamitalia, ja kyseli, mikä tulos olisi voinut olla ilman nälkäongelmaa.

- Kuvitelkaa, mitä maamme olisi voinut saavuttaa, jos puolet lapsistamme ei kärsisi aliravitsemuksesta, hän sanoi.

Cameron kutsui Farahia ja Gebrselassieta valtaviksi roolimalleiksi, jotka voivat nostaa aliravitsemuksen vastaisen taistelun profiilia.

Useat olympiaurheilijat, muun muassa etiopialaisjuoksija Tirunesh Dibaba ja brittiläinen pituushyppääjä Greg Rutherford, allekirjoittivat sunnuntaina avoimen kirjeen, jossa kehotettiin Cameronia antamaan lähtölaukaus tähän asti suurimmalle ponnistukselle nälkää ja aliravitsemusta vastaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters