Vakavakin peliriippuvuus voi pysyä salassa vuosia

Edes terveydenhuollon ammattilaiset eivät aina ymmärrä, kuinka vakavasta ongelmasta peliriippuvuudessa on kysymys. Kun tähän lisätään vielä häpeä, on umpikuja valmis, sanoo peliongelmistaan selvinnyt vertaistukihenkilö.

Kuva: Yle

Sairaalloinen pelaaminen ja rahapeliongelmat voivat pysyä vuosikymmeniä salassa, arvioi Pelirajat'on -hankkeen johtaja Jari Hartikainen.

Esimerkiksi 30 vuotta pelannut ja omaisuutensa menettänyt Kalevi kokee, että riippuvuuteen on vaikeaa löytää apua, sillä terveydenhuoltoammattilaisetkaan eivät aina ymmärrä sairauden vakavuutta.

Toisaalta omaisille asiasta kertominen koetaan liian häpeälliseksi. Ongelma tiedostetaan vasta kun ihminen on menettänyt koko omaisuutensa ja uhri seisoo itsemurhan partaalla, toteaa Kalevi.

- Tämä on kasvava ongelma etenkin nuorison keskuudessa, koska netti on niin helppo - se on aina käytettävissä ja koko ajan läsnä, Kalevi sanoo.

Peliongelmat johtavat jopa itsemurhiin

Kalevi väittää kokemustensa pohjalta, että Suomessa tapahtuu peliongelmien vuoksi monta itsemurhaa.

- Ihminen on niin solmussa ja yksin, ja kun peliongelman vuoksi vielä masentuu, niin voi näyttää siltä, ettei ole ulospääsyä. Ja apua on hirveän vaikea saada, Kalevi sanoo.

RAY:n rahoittama Pelirajat'on perustaa vertaistukiryhmän Kemi-Tornioon. Toiminta pyritään aloittamaan tänä syksynä. Hanke etsii vielä sopivia toimitiloja, toista ohjaajaa ja avun tarvitsijoita.

Pelirajat'on -hankkeen vertaisohjaajakoulutuksesta saa lisätietoja hankkeen internetsivuilta (siirryt toiseen palveluun).