Aamun lehdet: "Urheilubyrokratialla ei voiteta yhtään mitalia"

Suomen menestys juuri päättyneissä Lontoon olympialaisissa askarruttaa monia aamun lehtiä.

Kotimaa

Kalevan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomen mitalitavoite saavutettiin rimaa hipoen. Lehti katsoo, että suomalaissuorituksista jäävät päällimmäisenä mieleen useat alisuoritukset. Liian moni urheilijamme ei yltänyt edes kauden omien kärkitulostensa tasolle, saatikka että olisi venynyt uuteen omaan tai maan ennätykseen, lehti suomii.

Kaleva ruotii kovin sanoin myös urheilun taloutta todeten, että huippu-urheiluun on pantu rahaa paljon ja sitä on ollut saatavilla. Siihen on kuitenkin turha vedota heikkoa menestystä arvioitaessa. Antautumismieliala, joka oli leimaa-antava piirre liian monelle urheilijoistamme, panee Kalevan mielestä kysymään, mikä on urheilijoiden henkisen valmennuksen tila.

Rahaa urheilulle byrokratian sijaan

Turun Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan urheilujohtajat ovat kääntäneet katseensa jo Rion kesäkisoihin ja sen jälkeisiin olympiadeihin. Nykyinen menestystaso ei tyydytä johtajia eikä urheilua seuraavaa yleisöä.

Turun Sanomien mukaan niin urheilijoille kuin lajiliitoille vaaditaan lisää rahaa. Uskoa riittää myös byrokratian voimaan. Seurat, lajiliitot, keskusjärjestöt ja olympiakomitea saavat seurakseen huippu-urheilutyöryhmän tehostamaan menestyksen eväitä.

Turun Sanomat esittää pääkirjoituksessaan urheilun talousasioiden kanssa painiville kainon toiveen. Jos ja kun julkista ja yksityistä rahaa aiotaan hankkia lisää urheilulle, toive kuuluu, että saamajärjestyksessä olisivat ensimmäisinä jonossa urheilijat ja heidän valmentajansa. Urheilubyrokratialla ei voiteta yhtään mitalia.

Liikuntatunneilla ammattilaisten oppiin

Ilkka (siirryt toiseen palveluun) kommentoi suomalaisten edesottamuksia Lontoon kisoissa ja toteaa, että huonosta olympiamenestyksestä ehti melkein tulla maansuru, mutta onneksi lauantai pelasti. Lehti katsoo, että jos Suomessa haluttaisiin todella löytää lajien parhaat nuorena, pitäisi käyttää hyödyksi urheiluseurojen valmentajien asiantuntemusta. Entäs jos yläkoulun liikuntatunteja ulkoistettaisiin osaksi urheiluseurojen toimintaa, Ilkka ehdottaa. Urheiluseura saisi rahaa ja oppilaat parhaan asiantuntijan opetusta.

Ilkka kertoo, että lajissa menestyminen ei jää Suomessa kiinni valmennuksen tai puitteiden puutteesta: Kuortaneen urheiluopisto rankattiin keväällä Suomen kovimmaksi. Olympialaisissa onnistuivat kuitenkin sellaistenkin maiden urheilijat, joilla ei ole kummoisia puitteita harjoitteluunsa. Vika ei olekaan huippuolosuhteissamme vaan urheilijan henkilökohtaisessa palossa menestyä, Ilkka arvioi.

Koulumenestys ponnistaa kotoa

Useat sanomalehdet muistavat myös koulutielle lähteviä nuoria. Forssan Lehti (siirryt toiseen palveluun) vaatii kouluviihtyvyyteen lisää huomiota. Lehdestä on tärkeää, että oppilaat kokevat koulutyön mielekkääksi, sillä muuten motivaatio koulunkäyntiin lopahtaa. Ilman motivaatiota oppiminen ja hyvinvointi kärsivät. Koulupudokkaisiin ei yhteiskunnallakaan ole varaa.

Forssan Lehti muistuttaa, että oppilaiden koulumenestys ponnistaa kotoa ja vanhempien tuesta. Kodin ja koulun mutkaton yhteistyö tukee oppilaan sitoutumista koulutyöhön.