Hyppää sisältöön

Gustafsson: Kouluille kurinpitosuunnitelmat

Nyt uuden kouluvuoden alkaessa opetusministeri Jukka Gustafsson toivoo kuntapäättäjiltä malttia säästöihin ja esittää, että kouluille luodaan kurinpitosuunnitelmat.

Opetusministeri Jukka Gustafsson.
Koulut alkavat taas. Moni opetusalan ammattilainen ja vanhempi on huolissaan siitä, miten sekä valtion että kuntien säästöt kouluihin vaikuttavat. Mitä vastaa opetusministeri Jukka Gustafsson?

Opettajien ammattiliitto OAJ on esittänyt, että opettajille pitäisi antaa enemmän työkaluja työrauhan saamiseksi luokkaan.

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Jukka Gustafsson kertoo, että hän on saanut opetushallituksesta esityksen, jossa ehdotetaan lain tasolle opettajien mahdollisuutta puuttua keskustelulla kasvatukseen.

- Kasvatuskeskustelulle tulisi esityksen mukaan tällainen oikeudellinen perusta ja se voitaisiin käydä työpäivän ulkopuolella, Gustafsson visioi.

Gustafssonin mukaan myös erittäin tärkeää olisi, että kouluille saataisiin kurinpitosuunnitelmat. Hänen mukaansa esimerkiksi oppilaan saama varoitus pitäisi nostaa vakavaksi asiaksi ja määritellä opetussuunnitelmaan.

Ministeri lupaa valmistella asioita niin, että koulujen työrauhaasioita käsitellään sivistyspoliittisessa ministerivaliokunnassa vielä syksyllä. Hän toivoo, että tämän perusteella syntyy perusopetuslakia tarkentava esitys kasvatusta vahvistavista kurinpitotoimista, jotka helpottavat opettajien työtä ja vahvistavat heidän auktoriteettiaan.

Gustafsson kantaa huolta perusopetuksesta

Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä kertoo Suomen Kuvalehdessä, että perusopetuksen tila Suomessa on tällä hetkellä säästöjen takia hälyttävä. Jukka Gustafsson jakaa opetushallituksen huolen perusopetuksesta, ja lupaa, että hallitus huolehtii siitä erityisesti.

- Hallituksen tahtotila nyt toistaiseksi on ollut se, että peruskoulu on pyritty suojaamaan leikkauksilta. Valtionosuussupistuksen myötä leikkaukset kuitenkin heijastuvat myös kouluhin, se on tietysti myönnettävä, Gustafsson sanoi.

- Nyt vaan pitää toivoa myös kuntapäättäjiltä priorisointia.

.
.