1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Björk lauloi luonnon voimalla

Flow Festivalin sunnuntain päätöskonsertissa esiintynyt Björk lumosi faninsa. Konsertissa kuultiin kokeellista musiikkia, lapsenomaista leikittelyä ja voimakkaita balladeja.

kulttuuri
Björk esiintymässä Flow-festivaalilla Helsingissä.
Björk esiintyi Flow-festivaalilla Helsingissä 12. elokuuta sinisessä peruukissa ja käärmemäisessä kiiltävässä asussa.Tomi Palsa

Vuosien odotus palkittiin sunnuntaina, kun Björk nousi Flow Festivalin päälavalle. Kaksi edellistä Suomen-keikkaansa perunut laulaja esiintyi Suomessa viimeksi vuoden 1998 Ruisrockissa. Biophilia-kiertue toi Suomeen Björkille tunnusomaisen omaleimaisen konsertin.

Björkin lavarakennelmia pystytettiin festivaalijärjestäjien mukaan koko edellinen yö. Mukana oli muun muassa videotaidetta, pyroefektejä sekä erikoisvalmisteisia soittimia.

Omalaatuinen luonnonlapsi ja popikoni

Björk astui lavalle tarkasti aikataulun mukaan. Eniten konsertissa kuultiin laulajan viimeisimmän levyn, Biophilian kappaleita. Vanhojen kappaleiden mukana oli vain muutama hitti: Hunter, Jóga sekä Isobel. Pitkään Björkiä odottaneet saattoivatkin haikailla hittiputken perään, mutta moni osasi odottaa nyt kokeellisempaa Björkiä kuin yli kymmenen vuotta sitten.

Kokeellisuutta kuultiinkin, kuten Biophilian Moon ja Hollow -kappaleissa, mukaan oli otettu myös vanhasta ohjelmistosta villi Pluto sekä Náttúra.

Paikoin hupsutellen lavaa pitkin tanssinut laulaja oli yhtäaikaa luonnonlapsi ja avantgardistiseen vinyylikäärmeasuun pukeutunut popikoni.

Opetusprojektista konserttisarjaan

Konsertti rakentui luonnonilmiöiden varaan. Laulaja toivoi, ettei konsertia kuvattaisi eikä esiintynyt myöskään paljoa lavan videoscreeneillä. Laulajan sijaan lavalla nähtiin videoita meren elämästä, tulivuoren purkauksista ja sienimetsästä.

Alunperin opetusprojektista liikkeelle lähtenyt Biophilia tuntuikin paikoin rakentuvan luonnonilmiöiden esittelemisen varaan, mutta parhaimmilaan nosti Björkin laulamaan luonnon voimalla.

Laulaja perui edellisen, 2008 Töölönlahden keikkansa ääniongelmien takia, mutta nyt Björkin ääni kaikui ulkoilmassa virheettömästi. Vain tällaisella äänellä lauletaan kokeellista taidetta yhtä kirkkaasti kuin Jógan kaltaisia mahtavia balladeja.

Kuorolaulua ja suurjännitettä

Björkin mukana lavalla oli koko konsertin ajan Graduale Nobili -kuoro, kiiltävissä kaapumaisissa vaatteissa, tanssien villisti ja laulaen hartaasi. Kuoron voima toimi voimakkaissa balladeissa, mutta näytti päälleliimatulle raskaissa konemusiikkibiiseissä.

Hiljaa alkukeikan kuunnellut yleisö lämpeni kuin samaan tahtiin laulajan kanssa. Keikan aikana Björkiltä ei kuulunut kuin "kiitos" suomeksi jokaisen kappaleen jälkeen, mutta encorea ennen laulaja ryhtyi juttelemaan yleisölleen. Laulaja halusi mielipiteen lavan katosta roikkuneesta suurjännitelaitteesta, Tesla-häkistä.

- Me olemme etsineet biisejä, joissa voisimme käyttää tätä uutta leluamme, koska tykkäämme siitä. Löysimme yhden vanhan biisin, saatte kertoa, sopiiko se tähän, pyysi Björk.

Possibly Maybe tuntui olevan yleisön mieleen, mutta eniten mukaan lähdettiin laulamaan illan viimeistä biisiä, jonka Björk omisti venäläiselle punkyhtyeelle Pussy Riotille.

- Tämä on sananvapauden puolesta! huusi Björk.

Yleisö lauloi mukana.

- Julistautukaa itsenäisiksi, älkää antako heidän tehdä tätä teille. Nostakaa lippu, ylemmäs, ylemmäs!

Lue seuraavaksi