Muuratsalon maisemat halutaan säästää jälkipolville

Muuratsalon saari on toinen Keski-Suomeen ehdotetuista kansallispuistoista. Maisemiltaan monipuolinen alue voisi olla Jyvässeudulle vastaava vetonaula kuin Nuuksio on pääkaupunkiseudulle.

kansallispuistot
Maisema jyrkältä rinteeltä järvelle.
Muuratsalosta ehdotetaan maakuntaan uutta kansallispuistoa.Matti Myller / Yle

Keski-Suomeen on ehdotettu kahden uuden kansallispuiston perustamista. Muuratsalo on toinen ehdotetuista kohteista ja aloitteen takaa löytyy yksityishenkilö.

Eräopas Raimo Nieminen tuntee Muuratsalon kuin omat taskunsa. Hän on asunut saarella 70 vuotta ja opastanut lukuisia ryhmiä ja retkeilijöitä saaren maastossa.

- Vien matkailijoita esimerkiksi Hakolanvuoreen ja sieltä Lullinvuorelle, josta laskeudutaan eteläpään rantaan katsomaan valtavaa siirtolohkaretta, Nieminen kertoo.

Siirtolohkareet ovat yksi Muuratsalon tunnusomaisista piirteistä. Mistään pienistä murikoista ei olekaan kyse, sillä saarella sijaitsee yksi Suomen suurimmista siirtolohkareista.

Muuratsalo on lähellä kaupunkia, joten uhkana on rakentaminen.

Professori Esa Konttinen

- Se on kymmenen metriä korkea. Jos se pistettäisi pieniksi niin siitä tulisi jopa kuusi rekkakuormallista kiveä, Nieminen kuvailee.

Kansallismaisemia ja kulttuurihistoriaa

Saaren tuntijat ja kansallispuiston kannattajat ovat sitä mieltä, että Muuratsalon vahvuuksia on luonnon moninaisuus ja vaihtelevuus. Läheinen suhde saareen on myös kansalaisyhteiskunnan professorilla Esa Konttisella, jonka tytär on kansallispuistoaloitteen takana. Konttisillekin alue on tuttu vuosikymmenten ajalta.

- Tämä on todella kaunista ja vaihtelevaa seutua. Meillä on kokoelma jylhiä kansallismaisemia ja lisäksi kulttuurihistoriallisia kohteita, sanoo Konttinen.

Laura Konttisen tekemässä ja ympäristöministeriölle toimittamassa aloitteessa kansallispuistoon kuuluisi Muuratsalon lisäksi osia Toivakan kunnasta sekä Korpilahdelta. Yhdistävänä tekijänä olisi Päijänteen Ristiselkä.

Esa Konttisen mukaan kansallispuiston merkitys olisi suuri myös jälkipolville.

- Se takaisi tämän ympäristön säilymisen. Muuratsalo on aika lähellä kaupunkia, joten uhkana on rakentaminen. Muuratsalo voisi olla Jyvässeudulle vastaava alue kuin Nuuksio on pääkaupunkiseudulle.