Näyttäisikö Suomen olympiamenestys paremmalta, jos...

Lontoon olympialaiset ovat ohi, ja Suomi saavutti mitalitilastossa sijan 53. Suomen sijoitus voisi näyttää toisenlaiselta, jos mitalisatoa suhteutettaisiin vaikkapa kunkin maan väkilukuun tai joukkueen kokoon.

urheilu
Suomen olympiamitalistit.
Lontoon olympialaisissa Tuuli Petäjä purjelautaili hopeaa, Silja Lehtinen, Silja Kanerva ja Mikaela Wulff purjehtivat pronssia ja Antti Ruuskanen heitti keihästä pronssimitalin arvoisesti.Stina Tuominen / Yle

Viralliset mitalitaulukot kertovat karua kieltään maiden menestyksestä olympialaisissa. Suomi jäi yhden hopean ja kahden pronssin kanssa sijalle 53, kuten yllä olevasta taulukosta näkyy. Osallistujamaita Lontoon kisoissa oli 205.

Monen mielestä USA:n ja Kiinan kelpaa paistatella mitalitilaston kärjessä, sillä nehän ovat maailman väkirikkaimpia maita, joista lahjakkuuksia löytyy. Entä jos pienille maille annettaisiin tasoitusta?

Brittilehti The Guardianin nettitoimitus on työstänyt tilastotieteilijöiden kanssa interaktiivisen taulukon (siirryt toiseen palveluun), jonka avulla voi tarkastella maiden olympiamenestystä vaihtoehtoisilla kriteereillä. Suomenkin menestystä voi katsoa eri näkökulmista.

Väkiluku

Mitä jos maiden saavuttamat mitalit suhteutettaisiin niiden väkilukuun?

Tuolloin Suomi saisi kokonsa takia kompensaatiota ja kuroisi mitalisaldollaan sijalle 43. Vastaavasti muidenkin vähäväkisten maiden sijoitus paranisi. Lähinaapureistamme erityisen paljon nousisi Viro, sijalta 58 sijalle 17.

Mitalipisteet maiden väkilukuun suhteutettuna.
Stina Tuominen / Yle

Joukkueen koko

Lähettikö Suomi Lontooseen liian suuren joukkueen, kun mitalisaalis jäi kolmeen ja sijoitus mitalitilastossa on noin olematon? Entä jos kaikkien maiden mitalit suhteutettaisiin niiden joukkueiden kokoon? Minkäkokoiseksi niiden nykyinen saalis tuolloin venyisi tai kutistuisi?

Suomen sijoitus näyttäisi nykyistäkin kehnommalta: Suomi vajoaisi sijalle 71. Muut Pohjoismaat, Islantia lukuunottamatta, kirivät edellä.

Toki on mainittava, että esimerkiksi Ruotsi osallistuu joukkuelajeihin, joiden urheilijat kasvattavat Lontooseen matkanneiden päälukua.

Mitalipisteet joukkuen kokoon suhteutettuna.
Stina Tuominen / Yle