Simo Ralli kirjoitti kateuden hyveeksi ja nöyryyden synniksi

Simo Rallin esikoisromaanin uutisointi lähti heti julkistamisen jälkeen väärille urille. Uurna on fiktiivinen veijariromaani - ei tilitystä Elonkerjuun taipaleelta. Uutuuskirja saa kehuja faneilta ja herättelee keskustelua nykyajan arvomaailmasta.

Simo Rallin ensimmäinen romaani, toinen kirja on julkaistu. Romaani on fiktiivinen tarina eteläpohjalaisveljeksistä, jotka kohtalo kuljettaa espanjalaismaisemiin Torreviejaan, missä on suomalaisten eläkeläisten talviparatiisi.

- Kiersin ja kävelin Espanjassa viime syksynä kolme viikkoa ja tarkkailin paikkoja. Lintujen tarkkailutornit ja muut paikat, joita kirjassa on, ovat oikeasti olemassa, kertoo Simo Ralli.

Pieleen meni

Uurna julkistettiin vajaa viikko sitten ja julkistamisen myötä sekä kirja, sen sisältö että kirjailija joutuivat varsinaiseen mediamyllytykseen.

- Meinasin perseelleni lentää, kun näin ensimmäiset lööpit. Kirja ei ole yhtään sitä, mitä niissä lehdissä lukee, lohkaisee Simo Ralli viitaten median tulkintoihin siitä, että hän romaanissaan purkaisi tuntojaan Lauri Tähkän ja Elonkerjuun yhteistyön loppumisesta.

- Se on fiktiivinen romaani. Olenkin nyt alkanut sanoa, että toimittajan pitää lukea kirja ennen kuin annan haastattelun, Ralli naurahtaa.

Kirjassa kulkevat rinnakkain kevyt seikkailutarina ja vakavat ajatukset.

Nöyryydestä syntisiä

Uurna-romaanin päähenkilöiden elämässä musiikintekeminen on vahvasti läsnä. Samoin eteläpohjalainen maaseutu ja sen murros, ihmisten yksinäisyys ja nykyajan arvomaailma. Tarinan myötä vanhat kuolemansynnit kirjoitetaan uudestaan - ainakin osittain.

- Koko kirjan ajatus lähti siitä, että vanhat synnit on nykypäivän hyveitä. Sun pitää käyttää niitä härskisti hyväksi, niin susta pidetään ja oot hyvä ihminen, arvostelee Simo Ralli.

- Aloin tuumata, että mitähän ne uudet synnit on, jos vanhat on muuttuneet hyveiksi, Ralli sanoo.

Yksi uusista synneistä, jotka Uurnassa nousevat esille, on nöyryys.

- Se on sitä, miten ne, jotka menee vaan ylpeästi ohitte, tekee kohtuuttomasti töitä ja on kohtuuttomia toisille, pärjäävät. Mutta ne, jotka ovat toisten palvelijoita kuten hoitoalalla tai maanviljelijät, ovat nöyiä ja köyhiä ja sen takia syntisiä tänä päivänä, Simo Ralli pohtii.

- En mä nyt mikään maailmanparantaja kuitenkaan ole. Se ei tule parannettua, vaikka kirjoittaisi kuinka monta kirjaa, Simo Ralli naurahtaa ja muistuttaa vakavastakin sisällöstä huolimatta kirjansa olevan veijariromaani.

Elonkerjuun keikkojen ja levyn vuoro

Simo Rallin esikoisromaani syntyi ajan myötä, "pitkässä liemessä". Kirjailija kertoo yllättyneensä siitä, miten kirjoittaminen, samoin kuin musiikki, vei mukanaan.

- Oli hienoa huomata, miten siihen saattoi uppoutua viideksikin tunniksi. Kaikki muu katosi ympäriltä, kertoo Ralli.

Seuraava kirja ei ole vielä työn alla, vaikka ideoita olisikin. Elonkerjuun uusi levy julkaistaan 21. syyskuuta ja keikat alkavat Lapualta ja Teuvalta lokakuun alussa.

- Ei keikkojen aikaan tule ajateltua mitään järjellistä päivisin. Päiväkirjaa on mukava pitää bussissa, mutta ei enempää, Simo Ralli nauraa.