Valmentaja: Ruuskasen pronssi tuli vajavaisella tekniikalla

Valmentaja ja keihäänheiton vuoden 1999 maailmanmestari Aki Parviainen jännitti kotisohvalta käsin keihäänheittäjä Antti Ruuskasen suorituksia Lontoon olympialaisissa. Parviainen on valmentanut Ruuskasta viimeiset kaksi vuotta.

urheilu
Antti Ruuskanen
Lehtikuva

Tuupovaaran Koverossa asuva valmentaja Aki Parviainen seurasi Lontoon olympialaisia ja jännittävää keihäskisaa kotoa käsin. Parviaisen valmentama Antti Ruuskanen heitti hienon sarjan keihäsfinaalissa ja ylsi olympiapronssille.

- Finaalin alku näytti hyvältä ja Antilla oli heitoissa hyvä ilme ja taistelutahto päällä. Olin luottavainen, mutta aika jännäksihän tuo meni. Viimeisellä kierroksella oli vielä kovimmat jäljellä ja Antti oli just siinä kolmantena, valmentaja Aki Parviainen kertoo keihäsfinaalista.

Pronssiheitto vajavaisella tekniikalla

Ruuskasen pronssiheitto kantoi olympiafinaalissa 84,12 metriä, mikä on miehelle tällä hetkellä perusmittainen heitto. Suoritus jätti nälkää jatkoa ajatellen.

Fysiikka on niin rautaa, että hän pystyi tuollaisiin heittoihiin pikkuisen vajavaisella tekniikallakin ja otti vielä mitalinkin.

Aki Parviainen

- Antilla on ollut tekniikkaonglemia koko ajan, ja onnistuminen on enää pikkuisesta kiinni. Antti heitti finaalissa kuitenkin parhaan sarjansa minkä on ikinä heittänyt yhdessä kisassa. Fysiikka on niin rautaa, että hän pystyi tuollaisiin heittoihin pikkuisen vajavaisella tekniikallakin ja otti vielä mitalinkin.

- Stadionilla oli luultavasti hankalat tuuliolosuhteet, mitkä kieputtivat välineitä niillä, jotka heittivät ylös. Keihäät tulivat tikkana alas. Keli sopi sitten Antille vähän paremmin, Aki Parviainen toteaa.

Mitali pitkäjänteisestä työstä

Pronssimitalisti, Pielaveden Sampoa edustava Antti Ruuskanen palaa Lontoosta Suomeen maanantaina. Aki Parviainen tapaa valmennettavansa keskiviikkona ja osallistuu myöhemmin mahdollisiin virallisiin mitalijuhliin. Puhelimitse miehet olivat yhteydessä jo lauantaina, heti keihäsfinaalin ratkettua.

- Kun pronssi varmistui, Antti meni heti suomalaisten luokse ja sai puhelimen käteen. Siinä ensimmäisen kerran soiteltiin. Joka päivä olemme olleet tiiviisti yhteydessä. Kaksi vuotta sitten kun aloitimme Antin kanssa, niin Lontoo oli päätavoite ja mitalin saimme. Tästä on hyvä jatkaa, joensuulainen Aki Parviainen sanoo.

Tuore olympiapronssimitalisti osallistuu lauantaina 18.8. Joensuun Eliittikisoihin. Ruuskanen tulee Joensuuhun suoraan Tukholman Timanttiliigan kilpailusta, joka käydään perjantaina.