Livvinkarjala nousee jälleen huulille

Harvinaisen kielen taituri ja oppikirjojen kirjoittaja Raija Pyöli opettaa Wellamo-opistossa Lahdessa.

Kielikoulutus ja kieliopinnot
Ote Tamara Šcerbakovan kirjasta Armahile Bunukoile.Karjalan Kielen Seura

Wellamo-opistoon ilmoittautuminen alkaa tiistaina 14.8. vaiheittain. Kahdeksassa Päijät-Hämeen kunnassa ja Myrskylässä toimiva kansalaisopisto tarjoaa tänä lukuvuonna 55 000 tuntia opetusta.

Ohjelmassa on 1300 kurssia. Perinteisesti suosittua kielivalikoimaa täydentävät paluun tekevät livvinkarjalan kielen opinnot. Kieltenopettaja Tarja Ahde kertoo, että livvinkarjala palaa toivottuna opistojn kurssiohjelmaan.

- Välillä harvinaiset kielet pitävät hieman taukoa ja sitten taas palaavat opinto-ohjelmaan, livvi tekee nyt paluun. Sitä on paljon toivottu, sanoo Ahde.

Livvinkarjala on suomensukuinen kieli, jota myös aunuksenkarjalaksi kutsutaan. Puhujia on vähän, mutta kielenopiskelu kiinnostaa.

- Monia kiinnostavat omat juuret tai on muuten suhteita itänrajantakaiseen Karjalaan. Kulttuurityötäkin tämä on, myöntää Ahde.

Livvinkarjalaa opettaa filosofian tohtori Raija Pyöli. Hän on kirjoittanut livvinkarjalan kieliopin, joka on aunuksenkarjalan eli livvin peruskielioppi.

Wellamo-opistossa voi opiskella viittätoista kieltä. Suosituin on englanti, mutta espanja on kirinyt sen rinnalle. Ja kolmanneksi suosituin vieras kieli on suomi, jota opiskelevat Päijät-Hämeessä asuvat ulkomaalaiset.