Hyppää sisältöön

Lukulaitteisiin ladataan nyt seksikirjoja

Eroottinen kirjallisuus elää kulta-aikaansa. Seksiä sivuilta metsästävät ostavat paitsi kirjoja, myös niiden oheistuotteita kuten leluja.

Fifty Shades of Gray -kirjoja kirjakaupassa Lontoossa. Kuva: Karel Prinsloo / EPA

Eroottinen Fifty Shades of Gray on kaikkien aikojen nopeimmin myynyt pokkari, jonka menestyksen sivutuotteena kukoistaa myös moni muu teos ja tuote.

Oli kyse sitten kirjassa käytetyistä seksivälineistä tai kirjassa kuunnellusta musiikista, on niiden myynnin noususta kiitelty yksinomaan Fifty Shades -trilogian suosiota. Kirjan menestys on saanut monen kolumnistin ja tukijan pohtimaan ilmiön syitä ja taustoja.

Kirjallisuudentutkija Maria Mäkelä uskoo, että eroottisen kirjasarjan suosioon on vaikuttanut sen syntyhistoria.

Fifty Shadesin ensimmäinen versio nimittäin syntyi netissä suositun Twilight-vampyyrisarjan fanifiktiona eli tavallisten ihmisten fanittamistaan hahmoista kirjoittamien tarinoiden pohjalta.

- Fanifiktio tulee aina johonkin tilaukseen. Se kumpuaa lukijoista, jotka haluavat täydentää fiktiivisiä maailmoja. Fifty Shades on aivan ilmeisesti tullut täyttämään jotakin puutetta, eli naisille ei siis selvästikään ole ollut tarjolla tarpeeksi eroottista kirjallisuutta, Mäkelä arvioi.

Kirjan suomentaja Riie Heikkilä uskoo, että menestystä selittää kirjan tarina eivätkä niinkään sen sisältämät seksikohtaukset.

- Erotiikkaa on kuitenkin niin paljon saatavilla, että kyllä tässä lukijoita täytyy kiinnostaa se klassinen ja lumovoimainen rakkaustarina. Kertomuksessa naiivi tyttö rakastuu erikoisen taustan omaavaan megamiljonääriin ja heidän rakkautensa tielle osuu kaikenlaisia haasteita. Kirjan seksikohtaukset ovat lähinnä bonusta.

Feministinen ristiriita

Maria Mäkelä on erityisen kiinnostunut Fifty Shades -ilmiön ympärille muodostuneesta feministisestä ristiriidasta.

- Netissä käyty keskustelu on kahtiajakautunutta. Onko tässä nyt kyse siitä, että feminismi ottaa aimo harppauksen eteenpäin kun naiset saavat luvan lukea massoina sadomasokismia sisältävää eroottista viihdettä? Vai onko kyse siitä, että tämä kirja ja sen menestys ovat feminismille askel taaksepäin, koska kirja kuitenkin on fantasiaa naisen alistamisesta?

Sekä Mäkelä että Heikkilä ovat yhtä mieltä siitä, että trilogian menestys paljastaa jonkin asteisen kaipuun perinteisiin sukupuolirooleihin.

- Osa tätä menestystä on selvästi se, että ihmiset haluavat lukea aika konventionaalisia tarinoita, Heikkilä toteaa.

Eroottisen romaanin suomentamisen haasteet

Kirjaa suomentaessaan Riie Heikkilä on joutunut tuskailemaan kirjan seksikohtausten kanssa.

- Tuntuu ettei Suomen kielestä vaan löydy vastineita tämän kirjan sanastolle. Esimerkiksi sukupuolielinten nimeämisessä vaihtoehtoina on joko rivo tai tekninen tyyli. Eikä se rivo tyyli oikein sovi tähän romanttiseen kehykseen.

Fifty Shades on saanut kriittistä palautetta erityisesti kirjoittajan käyttämän yksinkertaisen kielen vuoksi. Suomentajan mukaan kirjailijaa on parjattu siitä kuitenkin liiaksi.

Kirjallisuudentutkija Mäkelä taas pitää kiehtovana sitä, kuinka yksinkertaisesti kirjoitetusta kirjasta voi syntyä monitasoinen ja laajaa lukijakuntaa kiinnostava ilmiö.

- Toisin kuin harlekiinikirjoja, tätä kirjaa näyttävät lukevan myös nuoret ja koulutetut naiset. Tällä kertaa tekstin heikko laatu ei näytä häiritsevän lukijoita, Mäkelä toteaa.

Kirjaa on Mäkelän arviosta huolimatta markkinoitu laajasti "äitipornona" viitaten sen ehkä laajimpaan lukijaryhmään.

Lukulaitteiden ja sosiaalisen median vaikutus

Fifty Shades ei ole ainoa eroottinen kirja, joka on viime aikoina myynyt hyvin. Brittiläisen eroottisia kirjoja myyvän Total E Bound kustantamon kirjamyynti on viime vuoden aikana noussut 80 prosenttia.

Kustantamon toimitusjohtaja Claire Siemaszkiewicz pitää menestyksen syynä elektronisten lukulaitteiden ja tablettien yleistymistä. Siemaszkiewiczin mukaan lukulaitteet ovat avanneet uuden, helpomman ja privaatimman väylän eroottisten kirjojen maailmaan.

Total E Bound alkaa julkaista myös klassikkokirjoja höystettynä uusilla seksikohtauksilla. Kustantamon mukaan lukijan ei tarvitse tämän jälkeen enää pohtia mitä 1800-luvun romanttisen klassikon Ylpeyden ja Ennakkoluulon sankari Mr. Darcy oikeasti halusi tehdä Elizabeth Bennetin kanssa.

Tässä ilmiössä Mäkelä näkee sosiaalisen median vaikutuksen.

- Se liittyy mielestäni siihen, että yksityisimmätkin jutut täytyy nykyään voida kirjata ylös. Tänä päivänä kaikki täytyy pystyä jakamaan tekstinä, Mäkelä pohtii.

.
.