Valtion palkkio-ohje vaikeuttaa kähmintää

Professorin mukaan valtion tiukempi palkkio-ohjeistus yritysjohtajille pitää bonukset edelleen houkuttavina. Parasta on, että palkkiot pitää jatkossa kertoa julki, sanoo Jarmo Leppiniemi.

politiikka

Kauppatieteiden professori Jarmo Leppiniemi ei pidä uutta palkkio-ohjetta erityisen rajoittavana. Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) esitteli tänään maanantaina tiukennukset pomobonusten suuruuteen ja perusteisiin.

Valtio-omisteisessa pörssiyhtiössä tulospalkkio saa jatkossa olla enintään 120 prosenttia palkasta. Tähän saakka yläraja on ollut 140 prosenttia. Professori Leppiniemen mukaan tiukennus tuskin karkottaa osaavia johtajia isomman rahan hommiin.

- Käsittääkseni valtionyhtiöissä hyville palkoille on päässyt voittopuolisesti muita helpommin, Leppiniemi sanoo.

Valtion kokonaan omistamissa yhtiössä lisäeläkkeet ja "pysymis-bonukset" kielletään. Sen sijaan pörssiyhtiöissä, esimerkiksi Finnairissa kiistelyä herättäneet töihinjäämis-bonukset ovat edelleen sallittuja.

Palkkiot pitää kuitenkin julkistaa. Jarmo Leppiniemen mukaan tämä taatusti vähentää salamyhkäisiä kähmintäyrityksiä.

- Esimerkiksi polemiikki, mitä Finnairin ympärillä käytiin oli sellaista, jonka hyvällä ohjeistuksella olisi ehkä voinut poistaa tai ainakin lieventää.

Finnair päätti taannoin roimista niin sanotuista stay-bonuksista johtoon kuuluville, jotka eivät vaihda työpaikkaa. Osakkeenomistajille järjestelystä ei kerrottu. Maaliskuussa ministeri Hautala ilmoitti, etteivät bonuksesta päättäneet saa jatkaa Finnairin hallituksessa.

EK: Vastuu on kabineteissa

Pääsääntöisesti yhtiöt ovat olleet palkkioistaan avoimia ennen tämänpäiväistä ohjettakin, arvioi EK:n talouspoliitikan johtaja Jussi Mustonen.

- Tiedot tulevat median, muiden tahojen ja raportoinnin kautta kuitenkin tietoon. En pidä avoimuutta sinällään rajoitteena tai vahingollisena, Mustonen sanoo.

Ministeri Heidi Hautala perusteli bonusten pienennyksiä menneillä ylilyönneillä ja mainitsi esimerkkinä lentoyhtiö Finnairin. Mustosenkin mielestä on olemassa tapauksia, joissa "palkitseminen ei ole ollut suhteessa suoritukseen". Hän kyseenalaistaa kuitenkin, tekeekö palkkiokarsinta hallaa valtio-omisteisten yhtiöiden kilpailukyvylle.

- Yritysten hallituksilla on aina vastuu. Siinä määrin kuin ylilyöntejä esiintyy, ne eivät ole kenenkään etu.