1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turve

Turvepula kasvattaa lämmityslaskuja

Jyväskylän Energialla on painetta nostaa kaukolämmön hintaa surkean turvekesän takia. Esimerkiksi kivihiilen käyttö on energiayhtiölle huomattavasti tyyriimpää. Vapon mukaan turvetuotanto on jatkossakin vaakalaudalla.

turve
ELY-keskuksen tarkastajat märällä turvesuolla
Riikka Pennanen / Yle

Kaukolämmön hintaan on tulossa korotuksia Jyväskylässä huonon turvekesän vuoksi. Kivihiilellä tuotettavan kaukolämmön hinta on jopa kolmanneksen turpeella tuotettua kalliimpaa. Tarkemmin hinnankorotuspaine selviä parin viikon kuluessa kun tiedetään kuinka paljon turvetta lopulta saadaan.

- Jos joudumme käyttämään kivihiilta niin kaukolämpö on kustannuksiltaan 30-40 prosenttia kalliimpaa kuin turpeella tuotettaessa. Jos me joudumme vaikkapa parikymmentä prosenttia käyttämään hiiltä, niin se tietysti luo meille paineita, sanoo Jyväskylän Energian toimitusjohtaja Tuomo Kantola.

Kantolan mukaan tärkeintä on pitää kaukolämmön hinnankorotukset minimissään.

- Joudumme kuitenkin keskustelemaan omistajien kanssa tämän ja ensi vuoden tulostavoitteista.

Turvetuotanto epävarmaa

Turve on tänä kesänä osoittautunut toimitusvarmuudeltaan hyvin epävarmaksi energialähteeksi. Vapon mielestä turpeen saatavuutta heikentää se, että uudet turvetuotantoluvat ovat juuttuneet byrokratian rattaisiin.

Nyt Vapo ei pysty toimittamaan turvetta asiakkailleen riittävää määrää eikä varmuusvarastoja ole. Vapon toimitusjohtaja arvioi, että suuret vuosittaiset vaihtelut jatkuvat lähivuosinakin.

- Meillä on haussa 13 000 hehtaaria turvetuotantoalueita. Vuosittain tuotannosta poistuu vajaa kolme tuhatta hehtaaria. Maita kyllä on, mutta lupia ei tule ja siitä johtuu sitten se, että vuosien välinen määrällinen vaihtelu tuotannossa kasvaa, sanoo toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.

Vaponkin mielestä turveala tarvitsee nyt tukea, jotta alan tulevaisuus voitaisiin turvata.

- Jonkinlainen tukipaketti pitäisi meidän urakoitsijoille saada. Samalla lailla ongelmissa ovat varmaan kuorma-autoilijat, jotka kuljettavat tätä meidän turvetta, nyt kun sitä kuljetettavaa on aika tavalla vähemmän.

Lue seuraavaksi