Iranin presidentti saapui Saudi-Arabiaan Syyria-kokoukseen

Islamilaisten maiden huippukokous pui Syyrian sisällissotaa. Iran ja Saudi-Arabia tukevat Syyrian sodan vastakkaisia puolia, eivätkä maiden välit muutoinkaan ole lämpimät.

Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad on saapunut Saudi-Arabiaan, jossa tiistaina alkaa islamilaisten maiden yhteistyöjärjestön OIC:n ylimääräinen huippukokous. Sen pääaiheena on Syyrian sisällissota, jossa Iran ja Saudi-Arabia tukevat vastakkaisia puolia.

Ennen lähtöään Ahmadinejad sanoi tiedotustilaisuudessa, että muslimimaat käyttävät paljon energiaa keskinäiseen riitelyyn. Hän sanoi toivovansa, että Mekan kokous lisää yhtenäisyyttä ja vähentää vastakkainasettelua.

57-jäsenisen OIC:n päämaja sijaitsee Saudi-Arabiassa. Syyriakin on OIC:n jäsen, mutta Mekan kokoukseen sitä ei ole kutsuttu. Kokoukselle on päinvastoin valmisteltu Syyrian OIC-jäsenyyden jäädyttämistä.

Saudi-Arabia tukee Syyrian kapinallisia. Iran puolestaan on presidentti Bashar al-Assadin vankkumaton tukija.

Iran syyttää Saudi-Arabiaa, Qataria ja Turkkia kapinallisten aseistamisesta ja rahoittamisesta. Iranin on puolestaan epäilty toimittavan neuvonantajia, valvontalaitteita ja muuta sotilaallista apua Syyrian hallitukselle, minkä Iran kiistää.

Saudi-Arabia ja Iranilla on monta kiistaa

Viime viikolla Iran järjesti Syyrialle myötämielisten maiden kokouksen. Siihen osallistui edustajia 29 maasta, muun muassa Kiinasta ja Venäjältä. Saudi-Arabian edustajaa siellä ei ollut.

Shiiamuslimien hallitseman Iranin ja sunnien hallitseman Saudi-Arabian välillä on vanhastaan monta muutakin kiistaa. Iran on muun muassa arvostellut Saudi-Arabiaa Bahrainin demokratiamielenosoituksiin puuttumisesta, ja Saudi-Arabian mukaan Iran lietsoo levottomuuksia Saudi-Arabian itäisillä öljyalueilla.

Riitaa on myös siitä, että Saudi-Arabia lisäsi roimasti öljyntuotantoaan, kun EU:n ja Yhdysvaltain Iranin-pakotteet uhkasivat nostaa rajusti öljyn maailmanmarkkinahintaa.