1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taide

Y-sukupolvi vaatii tiloja

Näsinpuiston harjalla sijaitseva Näsilinna on täyttynyt alle kolmekymppisten taiteesta ja kulttuurista. Tyhjien tilojen hyötykäyttö pohdituttaa Y-sukupolvea.

taide
Essi Laurila ja Jenni Kuoppala Näsilinnassa Heidi Hemmilän taideteoksen edessä
Leena Peltokangas / Yle

1800-luvun lopun barokkilinna esittelee alle kolmekymppisten kulttuuria. Tarjolla on taidetta, teatteria, videota, muotia, runoutta ja musiikkia. Maanantaina puhuttavat tilat ja niiden mahdollisuudet, siitä oikeastaan on Näsilinnan haltuunotossakin kyse.

- Pitäisi huomioiden tilojen potentiaali uudelle käytölle. On paljon tyhjiä tiloja, joita voitaisiin ottaa yhteisölliseen käyttöön, sanoo videotaiteilija Essi Laurila

- Y-festivaali on poikkitaiteellinen kulttuurifestivaali. Toivon, että saataisiin aikaan positiivista keskustelua tyhjien tilojen hyötykäytöstä, Jenni Kuoppala sanoo.

Kesällä Aspinniemen joutomaa sai Hukkatila ry:n elävöittämänä uutta hyötykäyttöä. Y-festivaalin järjestäjät toivovat lisää tällaista tyhjien tilojen pohdintaa ja toimintaa.

Y-sukupolvi on nettisukupolvi

Näyttelyn ja tapahtumien yhteisenä teemana on y-sukupolvi. Alle 30-vuotiaiden taidetta esitellään Milavidan historiallisessa miljöössä. Kontrasti on kiinnostava, mutta erityistä syytä tällaiselle yhdistelmälle ei ole.

- Haluamme esitellä nuorten kulttuuria, normaalisti ei ole tilaisuutta tai resursseja päästä esille, Essi Laurila sanoo.

- Y-sukupolvi on just sitä, että olet avoin erilaisille tavoille elää ja olla.

Jenni Kuoppala

Y-sukupolvella tarkoitetaan 1980- ja 1990-luvuilla syntynyttä nuorisosukupolvea, joka on elänyt nuoruuttaan vuosituhannen ensimmäisenä vuosikymmenenä. Vanhat rajat eivät ole olleet enää esteenä ihmisten väliselle kanssakäymiselle.

- Meidän sukupolvessamme ei ole tietyntyyppistä ihmistä. Menemme moneen eri suuntaan, mutta yhteistä kaikille on ehkä se, että media ja internet ovat vahvasti läsnä.

- Y-sukupolvi on just sitä, että olet avoin erilaisille tavoille elää ja olla. Täällä ehkä näkyy se näiden töiden kautta, Jenni Kuoppala summaa.

Lue seuraavaksi