Hyppää sisältöön

Vasenkätisyys on luovimista

Ei heitä prosentuaalisesti paljon ole, mutta heidän sanotaan olevan luovia. Ihmekös tuo, kun elämä on luovimista. Autot, kierrevihot ja allekirjoituskynät on tehty niille toisille. Huumoriakin voi silti käyttää: vasenkätisyys voi olla myös puolustus.

Elokuun 13. päivä on kansainvälinen vasenkätisten päivä. Kuva: Yle Keski-Pohjanmaa

Kokkolalainen Anu Keisanen joutui aiemmassa työssään opettajana miettimään tosissaan, miten kirjoittaa  tussilla valkoiselle taululle sotkematta tekstiä perässään. 

Hankalaa voi olla myös paperille kirjoittaminen.  Monelle vasenkätiselle koituu hartia- ja ryhtivaivoja, kun kirjoittaja koukistaa kättään tekstin päälle. Keisanen on valinnut toisen tyylin:

Itse käännän paperin sivuittain ja kirjoitan tavallaan ylhäältä alaspäin

- Itse käännän paperin sivuittain ja kirjoitan tavallaan ylhäältä alaspäin.

Kierrevihot ovat kiusankappaleita nekin, jollei hoksaa aloittaa täyttämistä loppupäästä.  Toisaalta niihin vastakkaiselle sivulle kirjoittaminen on hankalaa myös oikeakätiselle, myöntää Anu.

Vasenkätinen listaa nopeasti joukon asioita, jotka ovat kuin itsestäänselvästi oikeakätisille suunniteltuja: autot, luentosalien oikealle puolelle nousevat pöydät ja kynät kauppojen kassoilla. Oikealle puolelle sijoitetut kynät on pahimmillaan kytketty niin lyhyeen naruun etteivät ne yllä määränpäähänsä.

Sekakätisyys yleistä

Moni vasenkätinen käyttää myös oikeaansa. Keisasenkin hiiri elelee näppäimistön oikealla puolella, vasemmalla kädellä sen käyttö tuntuisi kummalliselta. Kyläpaikkojen purkinavaajat ja sakset ovat oikeakätisille, joten niiden käyttö on ollut pakko opetella.

Anun koulussa oli aikanaan pesäpalloräpylöitä myös vasenkätisille. Mailan kanssa taas meinasi mennä seikkailuksi.

-Olin vuosia lyönyt kuten oikeakätiset ja sitten opettaja yhtäkkiä laittoikin lyömään laudan toiselta puolelta. Pallo lähtikin sitten ihan toiseen suuntaan…

Entä miten Anu oppi virkkaamaan? -En mitenkään.  Se on jäänyt kokonaan oppimatta. Opettaja ei osannut opettaa eikä laji kyllä muutenkaan ole ykkösprioriteettini. Mummo oli onneksi sen verran pitkäjänteinen että jaksoi opettaa neulomaan – kouluopetuksella se varmasti olisi jäänyt oppimatta.

Elämä on luovimista

Epäkohdista huolimatta Keisanen ei puhuisi syrjinnästä. 

- Sitä on niin tottunut, ettei ajattelekaan. Toisaalta vasenkätisiä vielä sanotaan onnettomuusalttiimmiksi kuin oikeakätisiä. Mutta onko tuo kummakaan - jos esimerkiksi vasenkätinen korjaa ajolinjaa, hän helposti vetää vasemmalle puolelle eli vastaantulevien kaistalle.

-Ja jos olemme luovia, niin tiettyhän meidän on pakko luovia elämässä keksimässä keinot miten parhaiten toimii oikeakätisten maailmassa.

”Vasemmalla kädellä tehty” viittaa kansan suussa yhä huolimattomaan ja hutaisten hoidettuun. Termi ei Keisasta kuitenkaan loukkaa, päinvastoin.

- Käytän sitä itsekin. Se on puolustus!...

.
.