1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemi

Kemin kartonki myy hyvin maailmalla

Maailmantalouden epävarmuudesta huolimatta Metsä Groupin sellu- ja kartonkitehdas seisoo tukevasti jaloillaan Kemin Pajusaaressa erikoistumisen ja pohjoisen puun ansiosta. Tehtaalle suunnitellaan myös uutta bioenergiatuotantoa. 

Kemi
Metsä-Botnian sellutehtaan uusi kaustisointilaitos otetaan käyttöön syksyllä.
Metsä-Botnian sellutehtaan uusi kaustisointilaitos otetaan käyttöön syksyllä.YLE / Jarno Tiihonen

Tuotekehittelyn suhteen Metsä Boardin Kemin kartonkitehtaalla on tehty oikeita ratkaisuja. 90-luvun lopulla yhtiö luopui ruskean kartongin valmistamisesta ja keskittyi päällystettyihin pakkauskartonkeihin.

Myös hiljattain tehty 16 miljoonan euron investointi uuteen päällystysasemaan on vahvistanut tehtaan tuotteiden kysyntää.

- Me saimme edelleen vahvistettua ykkösasemaamme päällystetyssä linerissa. Markkinat ovat varsin vakaat ja orgaanista kasvua tulee joka vuosi niin kuin kartongissa yleensä, kertoo tehtaanjohtaja Jari Tikkanen.

Kemin kartonkitehtaan kannalta on onnekasta, että samalla, kun sanomalehti- ja kopiopaperin kysyntä laskee, pakkauskartongin kysyntä kasvaa. Samalla nousevat myös asiakkaiden laatuvaatimukset, joihin Kemissä on onnistuttu vastaamaan.

Pohjoisen puuta riittää

Kemissä valmistetusta kartongista 95 ja sellusta 45 prosenttia menee vientiin. Aasia on kasvava markkina, kartonki päätyy lähinnä Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan.

Kemin kartonki valmistetaan pohjoisen puusta. Pohjoisen havu- ja koivukuitu tekevät päällystetystä pakkauskartongista kestävää ja painettavuudeltaan laadukasta. Puun saanti ei myöskään ole ongelma.

- Meillä on pitkän tähtäimen suunnitelmat. Mitään uhkakuvia ei ole näkyvissä puuhuollon suhteen eli kyllä meillä ainakin tänne Kemin tehtaalle puu riittää, Jari Tikkanen sanoo.

Haasteet kuljetuksissa ja bioenergiassa

Kuten muullakin pohjoisen metsäteollisuudella, riittää Metsä Groupillakin haastetta kustannuskehityksessä. Esimerkiksi laivakuljetusten rikkidirektiivi tietää metsäteollisuudelle hurjaa lisälaskua.

- Tärkeää on nyt selvittää, millä kustannusten lisäystä kompensoidaan. Siinä valtio on jo alkanut toimia, mikä on hyvä asia, sanoo Metsä Fibren tuotantojohtaja Ismo Nousiainen.

Kesäkuussa Metsä Group ilmoitti luopuvansa Kemin Ajokseen suunnitellusta biodieselhankkeesta. Samalla se kuitenkin kertoi lisäävänsä uusiutuvien energialähteiden käyttöä Kemin tehtaalla.

Yhtenä vaihtoehtona selvitellään nyt Joutsaan jo rakennetun kaltaista kaasutuslaitosta, joka korvaisi öljyn meesauunin polttoaineena ja tietysti toisi paikkakunnalle työtä.

- Kemin osalta me selvitetämme nyt vuoden loppuun mennessä, mitkä ratkaisut ovat täällä taloudellisesti kannattavat lisätä bioenergian käyttöä. Yhtenä vaihtoehtona on vastaavan kaasutuslaitoksen rakentaminen tänne Kemiin, Ismo Nousiainen toteaa.

Lue seuraavaksi