1. yle.fi
  2. Uutiset

Finnairin Sailas tyytyväinen uusiin palkkio-ohjeisiin

Finnairin hallituksen puheenjohtaja kiittelee sitä, että uusissa palkitsemisperiaatteissa yhtiöt on eroteltu markkina-asemansa ja tehtävänsä mukaan.

talous
Ilmarisen toimitusjohtaja ja Finnairin hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas
Ilmarisen toimitusjohtaja ja Finnairin hallituksen puheenjohtaja Harri SailasYle

Lentoyhtiö Finnairin hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas on tyytyväinen valtion uusiin palkitsemisperiaatteisiin. Sailas ei yllättynyt ohjeistuksesta, joka syntyi Finnairin vanhan hallituksen aiheuttaman palkkiokohun vauhdittamana.

Hallituksen tuore ohjeistus kieltää yhtiöiden sitouttamispalkkiot ja lisäeläkkeet ja tiukentaa tulospalkkioiden ehtoja. Tästä lähin myös johtajien palkkioperusteet ja luontaisedut on julkistettava.

Sailas kiittää valtiota siitä, että ohjeissa yhtiöt on eroteltu markkina-asemansa ja tehtävänsä mukaan.

- Siellähän on enemmän liikkumavaraa yhtiöillä, joista valtio esimerkiksi omistaa enemmistön, jotka ovat pörssilistattuja ja jotka toimivat kansainvälisen kilpailun alla. Finnair on siitä hyvä esimerkki.

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Heidi Hautalan (vihr.) mukaan sääntöjen myötä avoimuus paranee ja yhtiöiden käytännöt tasapainottuvat.

Johtajapakoa ei pelätä

Hallitus ei pelkää, että uudet palkkiosäännöt karkottaisivat parhaat johtajat - ei myöskään Harri Sailas.

- En usko minäkään, että niin kävisi. Täytyy kuitenkin muistaa, että lopulta kuitenkin markkinat toimivat myös rekrytoinnissa, ja sieltä palkkatasokin määräytyy. Uskon kyllä, että näillä ohjeilla ollaan hyvin lähellä yksityisen sektorin markkinatasoa eikä tässä ole mitään ongelmaa.

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajana työskentelevä Sailas on mielissään ohjeistuksessa erityisesti kahdesta kohdasta.

- Tavoitteiden asettaminen tulee tärkeään rooliin. Tavoitteiden pitää olla haastavia, eikä maksimipalkkioiden saavuttaminen ole niin helppoa kuin se on jossakin yhtiöissä ollut. Toisin sanoen, tavoitteiden saaminen tuo vasta puolet maksimipalkkiosta - se on hyvä perussuunta.

- Tervehdin myös ilolla sitä, että eläkeikä on rajoitettu selkeästi 63 vuodeksi ja lisäeläkkeet ovat maksuperusteita. En ole ollut kovin innoissani eläkeporkkanoiden käyttämisestä pelkästään ammattinikaan vuoksi.

Muut pörssinoteeratut valtioenemmistöiset yhtiöt Fortum ja Neste Oil eivät halunneet tuoreeltaan kommentoida ohjeistusta.

Lue seuraavaksi