1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

YK:n ihmisoikeusedustaja vierailee Syyriassa

Syyrian sisällissota on aiheuttanut yhä pahenevan pakolaisongelman. Syyrian naapurimaat Libanon, Jordania, Turkki ja Irak ovat vastaanottaneet suuren osan pakolaisista. Sisällissodan arvioidaan ajaneen yli miljoona syyrialaista maan sisäiseen pakolaisuuteen.

YK:n ihmisoikeusedustaja Valerie Amos vierailee tiistaina Syyriassa. Vierailun tarkoituksena on kiinnittää kansainvälistä huomiota Syyrian pahenevaan pakolaistilanteeseen.

YK:n arvion mukaan Syyrian naapurimaihin on paennut yli 150 000 syyrialaista ja maan sisäisiä pakolaisia on yli miljoona.

Amos tutustuu pakolaisten tilanteeseen myös Syyrian naapurimaassa Libanonissa.

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Valerie Amos tapaa Syyrian hallintoa, pakolaisjärjestöjen edustajia ja pakolaisperheitä.

Jordanian pakolaisleirillä haastavat olot

Jordanian puolelle paenneita syyrialaispakolaisia arvioidaan olevan yli satatuhatta, mutta heistä YK:n pakolaisjärjestön listoille on rekisteröitynyt reilusti alle puolet.

Suuri Zataarin aavikkoleiri on pystytetty lähelle Syyrian rajaa. Monet pakolaiset pitävät leirin oloja surkeina.

- Syyriassa olimme presidentti al-Assadin joukkojen tulituksen kohteena ja täällä hiekkamyrskyt näännyttävät meidät, Dara'asta paennut Mohammed Hariri valittaa.

Jordanian aavikkoleirillä on majoituskapasiteetti yli sadalletuhannelle pakolaiselle. Myös leirillä työskentelevät avustustyöntekijät ovat kovilla.

- Olosuhteet ovat todella vaativat hiekkamyrskyjen takia, avustustyöntekijä Andrew Harper sanoo.

Myös EU:sta haetaan turvapaikkaa

Tuhansia syyrialaispakolaisia on saapunut myös EU:n alueelle.

Pohjoismaista eniten pakolaisia on vastaanottanut Ruotsi. Ruotsiin on saapunut viime viikkoina yhtä paljon turvapaikanhakijoita kuin aiemmin koko viime vuonna yhteensä. Tänä vuonna yli kuusituhatta syyrialaista on hakenut turvapaikkaa Ruotsista.

Maaahanmuuttoviraston mukaan Suomesta turvapaikkaa on hakenut muutama kymmenen Syyrian kansalaista tämän vuoden aikana.