"Kabul on haastavin paikka suomalaiselle diplomaatille"

Noormarkun Kairilan kylästä maailmalle lähtenyt Pauli Järvenpää on nykyisin Suomen Agfanistanin suurlähettiläs. Diplomaatin elämä ei Kabulissa ole aivan yksinkertaista. Kotoa ei voi poistua ilman aseistettuja turvamiehiä.

Afganistan
Pauli Järvenpää.
Pauli Järvenpää.Yle

Suomen Afganistanin suurlähettiläs Pauli Järvenpää vierailee parhaillaan kotikulmillaan Porin Noormarkun Kairilan kylässä. Suomessa hän vierailee muutaman kerran vuodessa. Kabul on puolustushallinnossa aiemmin toimineen Järvenpään ensimmäinen asemapaikka. Järvenpään mukaan se on haastavin paikka, mikä suomalaisella diplomaatilla voi olla, mutta samalla hieno.

- Ympäristö ja liikkumiseen liittyvät rajoitukset tekevät siitä sellaisen. Siellä ei yksinkertaisesti voi vapaasti liikkua. Samalla on kuitenkin sanottava, että se on loistava paikka, jos on kiinnostunut kansainvälisestä politiikasta, sotilasasioista ja vaikeista kansainvälisistä kysymyksistä.

Omasta kodistaan Järvenpää ei voi lähteä ilman panssaroituja autoja ja turvamiehiä.

- Aina, kun lähden kotoa, mukaani lähtee yksitoista rynnäkkökiväärein ja pistoolein aseistautunutta ihmistä. Liikumme kolmella autolla, itse istun keskimmäisessä autossa kahden turvamiehen kanssa.

Pelottaa ei saa

Järvenpäältä on kysytty lukuisia kertoja, eikö häntä pelota. Tähän hänelläon vakiovastaus.

Omasta kodista ei lähdetä ilman aseistettuja turvamiehiä.

Suurlähettiläs Pauli Järvenpää

- Ei kannata miettiä lähtöä sellaiseen paikkaan kuin Kabul, jos pelottaa. Pelottaa ei saa, mutta pitää olla myös tarkkana siinä, ettei tee mitään hölmöä ja aiheuta turvamiehilleen harmia.

Suurlähettilään rooli ei Järvenpään mukaan eroa Afganistanissa siitä, mitä työ on muissa, rauhallisemmissa maissa.

- Pidän yhteyttä paikalliseen hallintoon, lähinnä ministeriöihin ja keskustelen muiden suurlähettiläiden kanssa. Siellä on yhteensä lähes 50 suurlähettilästä, 17 EU-maata. Tärkein asia on Suomen etujen edistäminen ennen kaikkea poliittisesti ja kaupallisestikin.

Köyhä, mutta rikas maa

Afganistan ruokkii levottomuutta jo sijainnillaan.

- Sillä on aika ikäviä naapurimaita, joiden kanssa sillä on ollut kränää historiallisesti ja tänäänkin. Poikkeus on Kiina, jonka kanssa sillä on yhteistä rajaa 96 kilometriä.

Luonnonvaroiltaan Afganistan on rikas maa. Siellä on paljon mineraaleja ja kohtalaisesti öljyä ja kaasua.

Vuonna 2014 Afganistanille alkaa uusi elämä, jos on alkaakseen.

Suurlähettiläs Pauli Järvenpää

- Niitä päästään nyt pikkuhiljaa hyödyntämään. Ensimmäiset öljytynnyrit on juuri saatu öljykentiltä ja 5-10 vuoden haarukassa kaivosteollisuus saattaa päästä jaloilleen. Afganistan on maailman neljänneksi köyhin maa ja toivon todella, että tämä onnistuu. Maassa on nyt yli 7 miljoonaa ihmistä, joita kansainvälinen ruoka-apu pitää hengissä.

Eri asia on, miten hallinto saadaan siihen kuntoon, että rikkauksista saatavat varat päätyvät kansan hyväksi.

- Hallinto on läpikorruptoitunut, poliisikin puristaa rahaa viattomilta kulkijoilta. Afgaanien itsensä pitäisi laittaa tämä kuntoon, ei sitä kukaan muu voi tehdä.

2014 on vuosi nolla

Järvenpään mukaan vuonna 2014 Afganistanille alkaa uusi elämä, jos on alkaakseen.

- Silloin kansainväliset taistelujoukot poistuvat maasta. Toki sinne jää ulkomaalaisia sotilaita, ehkä jopa 25 000 - 30 000 nykyisen 130 000 sijaan. Lisäksi Afganistan on luvannut kaikissa suurissa kokouksissa käyttäytyä kunnolla ja karsia korruptiota sekä tuoda parempaa hallintoa kyliin Kabulin ulkopuolella. Kansainvälinen yhteisö puolestaan on luvannut maalle apua.

Myös paluumuuttajista toivotaan osaamisruisketta maahan.

- Paluumuutto on vilkastumassa, mutta edelleen maailmalla asuu useita miljoonia afgaaneja. Koulutetun väen toivotaan palaavan. Toisaalta koulutukseen pitää panostaa nyt, vaikka hedelmää se tuottaa vasta parinkymmenen vuoden kuluttua.

Koko alueen rauhoittamiselle Järvenpää pitää tärkeänä alueellista yhteistyöprojektia.

- Puhutaan Istanbul -aloitteesta ja Aasian sydänmaista, joita on 15. Lisäksi projektiin kuuluu 15 tukijamaata, muun muassa Suomi. Projektilla pyritään lisäämään luottamusta maiden välillä ja tätä kautta mahdollistamaan normaali yhteistyö.