1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Floridan Evergladesista löytyi jättimäinen pyton

Yli viisimetrinen käärme kantoi liki 90 munaa. Pytonilla ei ole Floridassa luonnollista vihollista. Niiden määrä on noussut rajusti.

luonto
Floridan yliopiston opiskelijat nostamassa suurinta Floridasta löydettyä pytonia tutkimuspöydälle.
Yli viisimetrinen käärme kantoi liki 90 munaa. Burmanpyton on Yhdysvalloissa vieraslaji, eikä sillä ole Floridassa luontaista vihollista. Niiden määrä on noussut rajusti.

Yhdysvalloissa Floridan Evergladesin kansallispuistosta on löydetty suurin koskaan siellä tavattu pyton. Käärmeen pituudeksi mitattiin 5,35 metriä. Se painoi runsaat 74 kiloa. Ennätykselliseksi arvioidaan myös käärmeen munien määrä, niitä sillä oli 87.

Käärme on burmanpyton. Tutkijat ovat olleet kiinnostuneita siitä, kuinka tämä vieraslaji vaikuttaa floridalaiseen luontoon. Kaakkois-Aasiasta peräisin olevan lajin edustaja havaittiin ensi kerran Evergladesissa runsaat 30 vuotta sitten.

- 25 vuotta sitten niiden näkeminen oli vaikeaa. Nyt sellaisen näkee minä päivänä vain, olemme löytäneet esimerkiksi yhtenä päivänä 14 pytonia, kertoo Kenneth Krysko, joka kuuluu Floridan luonnonhistoriallisen museon johtoon.

Burmanpytonilla ei ole luontaista vihollista. Arviot pytoneiden määrästä vaihtelevat paljon. Eräiden mukaan niitä on tuhansia, toisten mukaan satojatuhansia.

Floridan osavaltio kielsi äskettäin pitämästä burmanpytonia lemmikkinä. Nyt niitä ei saa kuljettaakaan osavaltion läpi ilman lupaa. Osavaltio on myös antanut lupia metsästää pytoneita tiettyinä aikoina vuodesta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi