Tv-ohjelmat ovat sukututkimuksen juhlaa

Televisiossa sukututkimus näyttää helpommalta kuin onkaan. Moni innostuu tutkimaan omaa taustaansa, kun julkisuuden henkilö näyttää mallia ja löytää omat juurensa.

Kotimaa
Gwyneth Paltrow istuu tietokoneen ääressä.
Yle kuvapalvelu

Ylen TV1:llä esitetty televisiosarja Kuka oikein olet? laittoi puhelimet soimaan Suomen sukututkimusseurassa keväällä.

- Ohjelmaa seuraavina aamuina tuli aina soittoja seuran kirjastoon ihmisiltä, jotka olivat kyseistä ohjelmaa katsoneet ja innostuneet, kertoo Suomen sukututkimusseuran toiminnanjohtaja Pasi T. Kuusiluoma.

Ulkomaiseen formaattiin perustuva ohjelma, jossa etsitään jonkun julkisuuden henkilön juuria ja identiteettiä, saa tavallisen kaduntallaajankin innostumaan. Mitä jos omiakin sukujuuria ryhtyisi tutkimaan?

- Ohjelmat eivät edes pyri esittämään, mitä sukututkijan arki on. Tv-ohjelmat ovat sitä sukutukimuksen juhlaa. Taustalla on tutkijoita ja tuotantoryhmä, jotka ovat tehneet tutkimuksen jo valmiiksi, Kuusiluoma naurahtaa. Kuusiluoma arvelee, että tv-ohjelmissa katsojan koukuttavat tunteet ja reaktiot. Sivussa oppii ehkä hiukan historiaakin.

- Näin sukutukijan näkökulmasta, niin onhan se (tv-ohjelma) sellaista amerikkalaista "oh my god" -voivottelua ja keittiöpsykologiaa. Mutta varsinkin kotimaisessa versiossa oli se hyvä puoli, että tuotiin myös paikallista historiaa ja ajankuvaa esille. Mutta ohjelmista saa varmasti intoa aloittaa sukututkimus!

Ammattitutkijakin jää television ääreen

Vaikka televisio-ohjelmat eivät ylläkään kovin syvälle sukututkimukseen, koukuttavat ne myös ammatilaisen katsomaan.

- Ihan jo vertailunkin vuoksi olen katsonut näitä sarjoja. Alun perin brittiläinen sarja, amerikkalainen versio ja kotimainen ohjelma poikkeavat jonkin verrankin toisistaan, Pasi T. Kuusiluoma sanoo.

Ammattilainen tunnistaa toisen ammattilaisen työnjäljen, ja Kuusiluoma tietääkin kotimaisen sarjan taustatutkijan.

Näin sukutukijan näkökulmasta, niin onhan se sellaista amerikkalaista "oh my god" -voivottelua ja keittiöpsykologiaa

Pasi T. Kuusiluoma

- Kun tietää, että taustalla on rautainen ammattilainen, harmittaa välillä, miten hyvä työ ei aina näy kotikatsomoihin saakka. Sukutukimus jää vähän lapsipuolen rooliin.

Jo 70-luvulta sukututkimuksen suosiota seurannut Kuusiluoma ei tunnista varsinaista buumia olevan käynnissä.

- 17-vuotisen ammattilaisurani aikana on koko ajan puhuttu sukututkimuksen buumista. Ehkä se johtuu siitä, ettei se ole koskaan osoittanut laantumisen merkkejä. Mutta kyllä viime vuosina suosio on kasvanut suurten ikäluokkien jäätyä eläkkeelle.

Kuusiluoma on huomannut, että virkeitten, hyvillä internettaidoilla varustettujen eläkeläisten lisäksi yksi sukututkijaryhmä ovat tuoreet isät ja nuoret miehet, jotka odottavat perheenlisäystä.

- Internet on helpottanut sukututkimusta merkittävästi ja houkuttelee varmasti myös nuoria tutkimaan juuriaan.