1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Savo

Suomalaiseen urheiluasenteeseen pitää taikoa voittamisen kulttuuri

"Etelä-Savosta ei ole tulevaisuudessakaan yhtään urheilijaa mukana olympiakisoissa, ellei jotakin ruveta tekemään. Ei riitä, että asiaa ihmetellään tumput suorina." Etelä-Savon Liikunta ry:n aluejohtaja Heino Lipsanen panee toivonsa perusteilla olevaan Etelä-Savon huippu-urheilun ryhmään, joka aloittaa ensi vuonna.

Kuva: Petri Vironen / Yle

Heino Lipsanen kuvailee Lontoon kisoja mykistäväksi kokemukseksi. Kun häneltä kysyy, mihin huippu-urheilua tarvitaan, hän ei mykisty.

- Nuoriso kaipaa idoleita niin Suomessa kuin muuallakin. Jos halutaan saada nuoret innostumaan liikunnasta, tarvitaan esikuvia.

- Nyt on lajiliitoista kiinni, miten näissä kisoissa saavutetut menestykset osataan hyödyntää.

Heino Lipsanen myöntää, että mitaleista huolimatta suomalaisten menestyksestä jäi vaisu kuva. - Mukana oli liian paljon niitä, jotka jäivät kauas kauden parhaasta suorituksestaan.

Huipputiimistä palkintojakkaralle?

Heino Lipsanen oli Lontoossa mukana seminaarissa, jossa keskusteltiin mm. voittamisen kulttuurista.

- Mietityttää, onko suomalainen urheilija hiukan polvillaan, kun mennään isoihin kisoihin.

- Nyt on perustettu huippu-urheilun muutosryhmä. Sen avulla pitäisi suomalaiseen asenteeseen taikoa voittamisen kulttuuri. Jos paineen alla yltää kauden parhaaseen suoritukseen, se riittää aika pitkälle.

- Etelä-Savossa on jo urheiluakatemia, nyt haetaan eteläsavolaista huipputiimiä. Se on viidentoista hengen urheilijaryhmä, joka saa erityistukea. Urheilijat valitaan marraskuussa, ryhmä aloittaa ensi vuonna.

Tiimiin kootaan sellaiset urheilijat, joilla on mahdollisuus menestyä kansainvälisesti.

- Etelä-Savosta ei ole tulevaisuudessakaan yhtään urheilijaa mukana, ellemme rupea tekemään jotakin. Tähän tarvitaan myös yrityksiä. Panostuksia tarvitaan. Ei riitä, että tumput suorina ihmetellään, miksi eteläsavolaisia ei ole palkintojakkaroilla eikä muutenkaan huipulla.

Urheilijoille stailaaja

Britit menestyivät olympialaisissa paitsi kisojen järjestäjinä myös urheilijoina.

Panostus huippu-urheiluun on hiottu pitkälle. Esimerkiksi leireillä on mukana myös life style -terapeutti. Tämä henkilö hoitaa urheilijoitten yksityiselämän ongelmia. Jos esimerkiksi laina-asioissa on epäselvyyksiä, life style -terapeutti neuvottelee pankin kanssa laina-ajan pidennykset ja urheilija voi keskittyä urheiluun.

Näin pitkälle Etelä-Savon huipputiimissä ei ainakaan vielä mennä. Heino Lipsanen kuitenkin muistuttaa, että Antti Ruuskasen manageri Jarmo Hirvonen vastaa tiimin tausta-asioista eli neuvottelee niitten urheilijoitten kanssa, jotka ovat ehdolla ryhmään.

- Milloin eteläsavolainen urheilija voittaa mitalin olympialaisissa?

- Mitalista en puhu, mutta Sotsissa ja Riossa on jo edustajia Etelä-Savosta, Lipsanen lupaa.