1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Hymyilevää robottia on helppo jututtaa

Robottikin voi tunnistaa ihmisen tunnetiloja. Oulun yliopiston konenäön tutkimushankkeissa kehitetään robottia, joka pystyy päättelemään ihmisen kasvojen ilmeistä tunnetiloja ja voi muuttaa niiden perusteella myös omaa käyttäytymistään.

tiede
Ihmisrobotti.
FACE-robotti pystyy matkimaan kuutta perusilmettä.Reuters

Suomen Akatemian tutkimusohjelmaan liittyvässä hankkeessa kehitetään sosiaalista robottia, jota voitaisiin tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi hoito- ja hoivatyön tukena. Ajatuksena on, että palvelurobotti osaisi kasvojen ilmeiden perusteella päätellä millaisella tuulella hoidettava on ja miten tätä kannattaisi lähestyä.

- Vihaisen ihmisen kanssa robotti ei ehkä haluakaan jutella, naurahtaa tutkimushanketta johtava Oulun yliopiston tietotekniikan professori Matti Pietikäinen.

- Tavoitteena on saada ihmisen ja robotin välinen vuorovaikutus mahdollisimman lähelle tavallista kahden ihmisen välistä keskustelua.

Robotti voisi tulevaisuudessa paitsi tulkita ihmisen ilmeitä, myös vastata niihin omilla ilmeillään. Robottiin kuuluvasta näytöstä näkyisi esimerkiksi iloinen tai surullinen ilme sen mukaan millaisessa tunnetilassa sen kanssa toimiva ihminen on. Tämä helpottaisi myös viestintää.

Ilmeet parantavat viestintää

Ihminen tulkitsee keskustelussa koko ajan sanojen lisäksi myös puhujan ei-kielellistä informaatiota. Tätä sisältyy esimerkiksi sanojen painotuksiin ja puheen sävyihin sekä puhujan liikkeisiin, eleisiin ja ilmeisiin. Niiden osuus koko viestinnässä on itse asiassa huomattavasti suurempi kuin varsinaisten sanojen.

Oululaistutkimuksessa on kyetty tunnistamaan koneiden avulla myös niin sanottuja mikroilmeitä, joilla tarkoitetaan kasvojen pieniä muutoksia silloin, kun ihminen pyrkii salaamaan omat tunteensa.

- Helpointa on tunnistaa suoraan edestäpäin nähtyjä ilmeitä, mutta käytännössähän ihminen kääntyy ja vaihtaa koko ajan omaa asentoaan keskustelun aikana. Koneen pitäisikin pystyä tunnistaman näitä ilmeitä myös silloin, kertoo Pietikäinen muutamista tutkimuksen suurista haasteita.

Lue seuraavaksi