Urheiluasiantuntija: Suomen keskityttävä vain muutamaan olympialajiin

Suomen vaisu mitalisaalis Lontoon olympialaisista herätti sitäkin kiivaamman keskustelun verkossa siitä, miten me voisimme vastedes menestyä. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtaja Jukka Viitasalo uskoo, että keskittymällä muutamaan lajiin toden teolla Suomi voisi päästä huipulle. Viitasalo oli Yle Uutisten Suoran linjan vieraana maanantaina.

urheilu
Jukka Viitasalo vieraili Yle uutisten Suora linjassa.
Jukka Viitasalo vieraili Yle uutisten Suora linjassa.

Avain Suomen olympiamenestykseen voisi olla erikoistumisessa. Viitasalo ottaa esimerkiksi Suomen kokoisen maan, Uuden-Seelannin.

- Siellä valtio päätti, että on päästävä parempaan tulokseen ja pani järjestelmän uusiksi. He keskittyivät viiteen kesäolympialajiin. Tavoite oli, että Lontoon olympialaisissa maa saavuttaa kymmenen mitalia. Saavuttivat nyt viisitoista, joukossa useita kultamitaleita.

Jukka Viitasalon mielestä myös Suomen ainoa tie huipulle olisi keskittyä muutamaan lajiin. Mutta miten lajit sitten valittaisiin?

- Pitää keskittyä lajeihin, joille on täällä pohjoisessa luontaiset olosuhteet ja jotka soveltuvat meidän urheilijoille ja joissa meillä on perinteitä. Ja sieltä valita muutama laji, joita tuetaan lajeina laajasti.

Monet Suoran linjan keskustelijat päinvastoin tukisivat lahjakkuuksia, eivät lajeja. Rajaaminen on liian vaikeaa. Pitäisikö panostaa niihin lajeihin, joillle on hyvät olosuhteet vai niihin, jotka ovat yleisön suosiossa? Vai niihin, joilla on isot harrastajamäärät?

Kaikki eivät tukisi huippu-urheilua lainkaan. Siitä on tullut niin suurta bisnestä ja dopingilla höystettyä, että kansallista tukipakettia ei tarvita. Moni keskustelija tukisi enemmin tavanomaista kuntourheilua.

Twitterissä Juha Hiitelä kehotti puolileikillään ottamaan mallia Kanadasta, missä on päätetty panostaa nuoreen ja nousevaan lajiin, naisten mäkihyppyyn.

- Esim. Kanadasta: Naisten mäkihyppy tuli oly-ohjelmaan 2014. Laskivat potent. panos/tuotto-suhteen ja antoivat heti 400t/yr, Hiitelä kirjoitti.

Viitasalo piti Hiitelän ajatusta jopa hiukan DDR:läisenä. Katso Viitasalon kuittaus tästä: Yle uutiset Suora linja ma 13.8.