Psyykkinen valmennus ei ole Taika-Jimin hommaa

Suomessa korostetaan edelleen paljon fyysistä valmentautumista. Henkisen puolen vahvistaminen on vielä lapsenkengissä. Porilainen psyykkinen valmentaja Markku Gardin korostaa käytännönläheisyyttä myös henkisessä valmentamisessa.

urheilu
Nooralotta Nesiri aitoo.
Tomi Hänninen

Suomen vaisuhkolle olympiamenestykselle on haettu viime päivinä syitä ja varsin monissa kommenteissa on viitattu henkisen kantin riittämättömyyteen. Alisuorittajia Suomen joukkueessa oli aivan liikaa.

- Urheilijalta pitää voida vaatia omaa ennätystä tai parasta mahdollista suoritusta tärkeissä kisoissa. Tällaisia ei olympialaisissa montaa ollut, Markku Gardin toteaa.

Gardinin mukaan urheilijalla pitää olla kisoihin lähtiessä riittävän kova ja haastava, mutta realistinen tavoite. Itse kilpailusuorituksessa ei sitä enää kuitenkaan sovi miettiä.

- Suorituspaikalla ei sovi enää miettiä sitä, tuleeko se mitali vai ei. On keskityttävä oman rentoon tekemiseen. Muuten suorituksesta tulee pakonomainen ja lihakset eivät toimi halutulla tavalla, sanoo Gardin.

Ei mitään Taika-Jimin hommaa

Mentaalisen valmennuksen kolme kulmakiveä ovat keskittyminen, jännitystilojen hallitseminen ja eläminen vain tässä hetkessä.

- Nämä asiat pitää ajaa sisään jo harjoittelujaksolla. Ei se ole mikään Taika-Jimin homma, että asiat tapahtuisivat napsauttamalla. Henkinen valmentautuminen on kuin taidon harjoittelu. Se vaati valtavasti toistoja, Gardin korostaa.

Gardinin mukaan esimerkiksi Porista löytyy lukuisia psyykkisesti erittäin vahvoja urheiljoita.

- Nooralotta Neziri, Ilmari Lahtinen, Juha Saarikoski, Matti Mattsson ovat urheilijoita ikäluokkansa huipulta ja kaikki tekivät ennätyksensä vuoden tärkeimmässä kilpailussa.

Apua pitää olla saatavilla

Markku Gardin toivoo, että suomalainen urheilujärjestelmä pystyy Rion kisoihin mennessä tarjoamaan urheilijoille ja valmentajille psyykkisen valmennuksen apua, jos sille on tarvetta.

- On kuitenkin muistettava, että urheilijalla ei tarvitse olla mitään ongelmaa, vaikka hän valmentautuu psyykkisesti. Valtaosalla niillä urheilijoilla, joiden kanssa minä toimin, ei ole varsinaisesti mitään ongelmia. He vain haluavat katsoa, löytyykö henkisestä valmennuksesta apua harjoitteluun tai kilpailemiseen.