Maksaako suomalainen sähköstään liikaa?

Pohjanmaalla kahlataan tulvavesissä, mutta sähkön hintaa se ei laske. Ruotsissa ja Norjassa taasen tulva laskee heti sähkön markkinahintaa. Siellä päivittäishinta on nytkin ennätyksellisen alhaalla. Miten tämä on mahdollista? Viedäänkö suomalaista kuluttajaa taas kerran kuin pässiä narussa.

Osallistu
Sähkölinja
Tommi Parkkinen / Yle

Selityksiä löytyy monenlaisia – tietenkin. Tuorein on se, että vaikka olemme mukana pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa ei Suomen ja Ruotsin välisissä kaapeleissa riitä kapasiteettia tuomaan halpaa ruotsalaissähköä suomalaisiin liesiin ja lamppuihin.

Toinen selitys: meillä tulva vähentää voimalaitosten pudotuskorkeutta ja alentaa tuotantoa. Ruotsissa ja Norjassa pudotuskorkeudet ovat sitä luokkaa, että tulva ei haittaa tuotantoa.

Kun katsotaan pohjoismaitten kuluttajille juuri tällä hetkellä tarjolla olevia muuttuvia sähköhintoja, Norja on selvästi halvin 2.46 senttiä/kwh. Ruotsissa hinta on 4.97 senttiä/kwh ja meillä halvin tarjous 6.64 senttiä/kwh. Päälle tulee vielä siirtomaksu.

Kalliilla mennään Suomessa, totta. Mutta mitä se kertoo kuluttajien maksamista hinnoista? Ani harvalla on vaihtuvahintainen sopimus, valtaosalla luottaa määräaikaiseen sähkösopimukseen. Näissä hintamuutokset näkyvät vasta sopimusta uusittaessa ja hinnat ovat korkeammat kuin päivittäishinnoissa.

Kenenkähän taskuun lisätuotto kilahtaa kun markkinahinta on alhaalla?

Pitäisikö kuluttajien suosia enemmän markkinahintaisia sopimuksia? Ja sen myötä, millä keinoilla saataisiin lisää halpaa sähköä muista Pohjoismaista? Ei taida yksi tai kaksikaan kaapelia riittää, että oltaisiin todella mukana Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla.

Mitä mieltä olet sähkön hinnasta ja hintapolitiikasta Suomessa? Onko sähköpörssi silkkaa hämäystä? Mikä muu sähköasioissa sähköistää mieltäsi?