Hyvä tie on, sanoo Rosa Anttolan kevytväylästä

Kerimäen Anttolan kylässä on vietetty oikein kansanjuhlaa. Kauan ja hartaasti odotettu kevyen liikenteen väylä valtatie 14:n varressa vihittiin käyttöön. Anttola on kasvava ja lapsiperheiden suosima kylä. Pyöräilijöitä ja jalankulkijoita on paljon ja suuri osa heistä lapsia. Vilkkaan valtatien kapea piennar on ollut hyvin vaarallinen reitti.

Koululaiset olivat uuden väylän itseoikeutetut avaajat Kerimäen Anttolassa. Kuva: Paavo Koponen / Yle

Anttolaan kevyen liikenteen väylää on odoteltu parikymmentä vuotta. Vuonna 2005 järjestettiin mielenosoitusmarssi ja asiaa on pidetty muutenkin esillä sekä suorissa yhteydenotoissa viranomaisiin, että julkisessa sanassa. Kunta ja kyläyhdistys ovat aktiivisia.

- Kyläyhdistys on ollut hyvinkin aktiivinen, mutta myönteisessä hengessä, kertoo Pohjois-Savon ELY -keskuksen kunnossapitopäällikkö Vesa Partanen. Kunta osoitti rakentamiseen satatuhatta euroa, mutta se on hyvin pieni osuus 1,8:n miljoonan euron hankkeessa.

- Uusiin hankkeisiin kuntien pitää osallistua huomattavasti suuremmilla osuuksilla. Osuus voi olla jopa yli puolet, kertoo Partanen.

Väyliä kuitenkin suunnitellaan ja moni hanke olisi käynnistettävissä heti, jos rahaa olisi. Vaikuttavia tekijöitä kevyen liikenteen väylien rakentamisessa ovat liikennemäärät ja kevyen liikenteen olosuhteet. Etelä-Savossa seuraavia rakennettavia kohteita on Kangasniemen Lapaskankaalla, Punkaharjun Kulennoisissa ja Mikkelin Rahulassa.

Juhlaan hyvä syy

- Olen nähnyt ja itse kokenut monia vaaratilanteita tässä. Nyt on todella syytä juhlaan, kertoo Anttolan seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Leena Hasselqvist.

Anttolan ohittaa valtatie neljäätoista kymmenentuhatta ajoneuvoa vuorokaudessa. Liitymiä oli paljon. Kylän asutus on myös koko ajan kasvamassa. Nyt toistakymmentä liittymää on poistettu. Kevyt liikenne ja yhdysliikenne on siirretty uusille väylille. Käyttäjiltä tulee välitöntä kiitosta.

- Tämä on todella hyvä! Tuossa tiellä ajaessa tuntui, että autot vievät mennessään. Tämä väylä on tosi mukava ja turvallinen, kiittelee reitillä säännöllisesti pyöräilevä savonlinnalainen Heli Vauhkonen.

- Kouluun tullessa tänä aamun ajoin tätä uutta väylää. Hyvä tie on ja hirmu hyvältä tuntui ajaa ja oli helpompi mennä, kun tässä ei kulje autoja, kertoo puolestaan Anttolan koulun oppilas Rosa Karttunen.

Hyvällä mielellä uutta väylää pyöräilee myös Rosan koulutoveri Topi Rinkinen.

- Tästä ei viitsinyt ennen useinkaan mennä, kun nuo autot ajavat niin lujaa. Piti kierrellä kinttupolkuja pitkin ties mistä. Tämä on jokapäiväinen koulureitti ja pääse helposti myös kavereiden luokse vähän kauemmaksikin.