Teatteria tavallisille rivikatsojille

Rovaniemen uusi teatterinjohtaja Juha Vuorinen pyrkii tekemään teatteria tavallisille ihmisille ja rivikatsojille. Vuorisen tapa näyttää toimineen ainakin Kemin kaupunginteatterissa, jossa katsojamäärät nousivat viime näytäntövuotena yli 26 000 katsojaan.

Juha Vuorinen
Rovaniemen teatterinjohtaja
Rovaniemen teatterin johtaja Juha Vuorinen ihmettelee suunnitelmaa viedä teatterilta yksi näyttömä.Sauli Antikainen / Yle

Juha Vuorinen valittiin luotsaamaan Rovaniemen teatteria sen jälkeen, kun johtajapari Vihtori Rämä ja Atro Kahiluoto päättivät jättää tehtävän kahden vuoden jälkeen.

Rovaniemellä teatterin viimeisin näytäntövuosi päättyi harmillisesti katsojamäärän laskuun, mihin on haettu syytä niin evakkotiloista kuin ohjelmistostakin. Katsojia oli viime näytäntövuoden aikana 20 000.

Vuorisen mukaan mikä tahansa teatteri voi helposti menettää suhteensa yleisöön.

-Yksikin epäonnistuminen, joka jollakin tasolla ei saavuta katsojan mielenkiintoa ja luottamusta, voi tehdä pidemmänkin haavan, Vuorinen sanoo.

Katsoja voi kokea, ettei teatteriesitys ole sitä, mitä hän odotti, vaan täysi katastrofi, minkä jälkeen hän ei lähde teatteriin seuraavaan pariin vuoteen, Vuorinen kertoo.

Kaikki kiinnosti

Vuorinen ei osaa eritellä reseptiä, jolla Kemin teatteriin saatiin katsojia vetävä ohjelmisto. Ohjenuora oli aika yksinkertainen.

- Kyllä minä olen koittanut luoda ohjelmistoperiaatteitani maalaisjärjen ja rivikatsojan näkökulmasta. Kemissä se tuntui toimivan hyvin. Oikeastaan kaikki mitä siellä tehtiin, kiinnosti kohtuudella kiinnosti yleisöä, Vuorinen sanoo.

Hänen mielestään yleisö luottaa Kemissä teatteriinsa, ja sinne uskalletaan lähteä ajatuksella, että esitys ei petä.

Monosesta magneetti

Juha Vuorinen aloittaa Rovaniemellä suurelta osin edellisten johtajien suunnittelemalla ohjelmistolla. Yhden näytelmän hän on lisännyt syksyyn, Kansallisteatteristakin tutun menestysnäytelmän Maaninkavaara. Vuorinen kuitenkin luottaa syksyn ohjelmistoon Rovaniemellä.

- Nämä ovat kaikki sellaisia juttuja, joissa puhutellaan tavallista katsojaa osittain nykypäivän ja osittain menneisyyden nostalgian kautta. On musiikkinäytelmää ja uutta kotimaista, Vuorinen sanoo.

Unto Monosen elämään perustuvasta musiikkinäytelmästä Satumaa odotetaan syksyn myyntimenestystä.