Poliisin nimissä tehdyissä huijauksissa tietomurron piirteitä

Sähköpostin kautta koko maahan levitetystä huijausviestistä on tehty noin 40 rikosilmoitusta. Keski-Suomen poliisille rikosilmoituksia on tehty kolme.

Viime viikolla poliisin nimissä lähetetyissä huijaussähköpostiviesteissä kerrotaan, että viestin vastaanottaja on joutunut rikoksen uhriksi ja hänen nimissään on tehty nettiostoksia.

Lähettäjä pyytää, että viestin vastaanottaja maksaisi rikoksen selvittelyajaksi hänen nimissään tehtyjen tilausten laskut luottotietojen säilyttämiseksi.

Viestin lähettäjänä näkyy  juha.huovio@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).

Perinteisiä tönkköenglannilla kirjoitettuja nigerialaiskirjeitä liikkuu verkossa jatkossakin.

Rikoskomisario Mikko Porvali

Huijausyrityksessä on myös tietomurron piirteitä, sillä viesteissä huijari on käyttänyt uhriensa oikeita henkilötunnuksia.

Uusia, taitavia huijareita

Rikoskomisario Mikko Porvali Keski-Suomen poliisista sanoo, että nettihuijausyritys on selvästi uudentyyppinen.

- Perinteisiä tönkköenglannilla kirjoitettuja niin sanottuja nigerialaiskirjeitä liikkuu verkossa varmasti jatkossakin, koska ne lienevät jollekin taholle hyvä bisnes. Niiden rinnalle on selkeästi tullut uusia huijauksia, joissa on nähty vaivaa esimerkiksi kehystarinoiden laatimiseen, hän sanoo.

Sähköinen asiointi avaa mahdollisuuksia rikollisille.

Rikoskomisario Mikko Porvali

Poliisilta ei sähköpostilaskuja

Tietoverkot ja sähköinen asiointi viranomaisten kanssa yleistyy, ja se avaa Porvalin mukaan mahdollisuuksia myös rikollisille.

Porvali muistuttaa, että sähköpostitse lähetettyihin laskuihin kannattaa suhtautua varauksella.

- Suomen poliisi ei sellaisia varmasti kenellekään lähetä, ainakaan sähköpostitse.

Poliisin nimissä tehdyt huijausviestit on lähetetty viime viikon torstaina ja Keski-Suomen poliisille on asiasta tehty kolme rikosilmoitusta. Koko maassa rikosilmoituksia on tehty vajaat 40.