Ruuskanen on pielavetisten sankari

Lontoon olympialaisista pronssia voittanut Antti Ruuskanen on suuri sankari kotikunnassaan Pielavedellä. Kunnassa puuhataan nyt kansanjuhlaa sunnuntaille ja mietitään, miten olympiamitalistia muistetaan.

Antti Ruuskanen
Keihäänheittäjä Antti Ruuskasen pronssimitali Lontoon olympialaisista
Keihäänheittäjä Antti Ruuskasen pronssimitali Lontoon olympialaisista

Pronssimitalisti Antti Ruuskanen pääsi myöhään maanantain ja tiistain välisenä yönä kodin rauhaan Pielaveden rannalle. Takana oli matka Suomeen ja hulina vastaanottokomiteoineen. Itse keihäsfinaalin tarkempi analysointi on vielä jäänyt.

- Olen sitä mietiskellyt, mutta en ole nähnyt kuin yhden vilauksen siitä viidennestä heitosta, että jossain vaiheessa pitäisi varmaan katsella, tuumii Ruuskanen.

Pielaveden kylänraitilla ei ole epäilystä siitä, kuka on tämän hetken suurin sankari. Ruuskasessa pielavetiset ovat saaneet suorastaan klassisen sankarin, joka on noussut monien vaikeuksien kautta voittoon ja pelastamaan Suomen olympiamenestystä.

- Se on hyvä kun tuli se mitali. Aina on Anttia sorrettu ja nyt se pelasti Suomen maineen, toteaa Ruuskasen kotitilan lähistöllä asuva Matti Lappalainen.

- Kyllä Antti on kuntakuvan kirkastaja ja esimerkkinä nuorille. Antti oli alkukesästä neuvomassa nuoria urheilijoita yleisurheilukoulussa ja siellä omakin poika otti vaikutteita ja hänelle Antti on suuri idoli, kertoo pielavetinen Suvi Tallgrén.

Olosuhteet jo juniorina kohdallaan

Idolinsa esimerkkiä seuraten Pielavedellä on jo kasvamassa lupaavia uusia keihäänheittäjiä. Kunta remontoi parhaillaan Suojalan urheilukenttää muun muassa keihäänheittäjille sopivammaksi.

Pielaveden Sampoa edustava Ruuskanen kehuu vuolaasti junioriaikojensa valmennusta ja olosuhteita.

- Ne on silloin jo alkaneet meikäläistä tukemaan, kun en ollut niin kova linko, nyt olen vähän kovempi linko. Siinä mielessä on tärkeää että sieltä nuoruudesta asti Pielaveden kunta kannustamassa.

Ruuskaselle oma seura on ollut pikkupojasta saakka tärkeä, keihästä on saanut kokeilla ja neuvonantajia on ollut. Tärkeässä roolissa ovat olleet myös perhetutut. Maatalon poikaa eivät omat vanhemmat aina päässeet viemään kilpailuihin ja silloin avuksi tulivat seurakaverit ja naapurit.

Sunnuntaiksi Pielaveden Sammon kanssa kansanjuhlia järjestelevä Pielaveden kunta on tukenut Ruuskasta nimellisellä kahden tuhannen euron vuosisummalla. Pelkästään Lontoon keihäsfinaalia seurasi parhaimmillaan yli kaksi miljoonaa suomalaista. Nyt kunnassa mietitään, mikä on sopiva kädenojennus, kun Ruuskanen asuu jo valmiiksi rantatontilla.

Ennen sunnuntain juhlintaa Ruuskasen kilpailukausi jatkuu perjantaina timanttiliigan kilpailulla Tukholmassa. Lauantaina Ruuskanen heittää jo Joensuussa kotimaan Eliittikisasarjan päätöskilpailussa.