Korvausjärjestelmä laahaa perässä - Paras syöpähoito voi jäädä saamatta

Nykymuotoinen lääkekorvausjärjestelmä saattaa hidastaa uusimpien hoitojen saatavuutta erityisesti syöpäpotilailla. Nykyinen teknologia mahdollistaa esimerkiksi geenimuutosten löytämisen kasvaimista ja niiden perusteella hoito voidaan yksilöidä potilaskohtaisesti. Lääkekorvausjärjestelmä ei kuitenkaan tähän taivu.

terveys
Tippapullo sairaalassa.
Yle

Syöpätaudit ovat yksi nopeimmin kehittyviä lääketieteen aloja. Muutaman vuoden kuluessa syövän perimän kartoituksesta tulee arkipäivää ja pian potilaiden ulottuvilla onkin lääkkeitä, jotka ovat tutkitusti tehokkaita juuri heidän syöpäänsä.

Koska diagnostiikka muuttuu yhä tarkemmaksi ja potilasjoukko pirstaloidummaksi, myös lääkitys on hyvin yksilöllinen.

- Muutaman vuoden päästä on mahdollista muutaman tuhannen euron hintaan ihan normaalin potilaan syöpägeeni analysoida, kertoo syöpäklinikkaryhmän ylilääkäri Petri Bono HYKS:istä.

Kela-korvaus voi jäädä saamatta

Yleisimmin tällä hetkellä syöpälääkkeet annetaan suonensisäisesti sairaalassa, jolloin sairaala maksaa lääkekustannukset. Suun kautta otettavat syöpälääkkeet lisääntyvät kuitenkin hurjaa vauhtia, jolloin iso osa lääkekustannuksista siirtyy potilaan maksettavaksi ja kelan korvattavaksi.

Korvausprosessi onkin se, johon uusien hoitojen menestyskulku saattaa tyssätä ja lääkkeen korkea hinta voi sulkea hoitomahdollisuuden pois potilaan ulottuvilta.

Nykyinen lääkekorvausjärjestelmä nimittäin edellyttää, että lääke on todettu laajoissa tutkimuksissa tehokkaaksi. Potilasmäärien hajaantuessa tutkimuksia voi olla mahdotonta järjestää ja korvaus jää siten saamatta, vaikka lääke olisikin todistetusti tehokas juuri tietyn potilaan syöpään, kertoo Bono.

- Meillä saattaa olla hyllyssä lääke, jota voisi käyttää, kunhan siihen olisi Kelan korvattavuus. Tulevaisuudessa tietty hoito voi olla uhattuna jos tällä vanhalla lääkekorvausjärjestelmällä mennään eteenpäin.

Lääkekorvaustyöryhmä etsii muutosta

Syöpähoitojen asiantuntijoiden mukaan jatkossa olisikin toivottavaa, että Kela pystyisi antamaan korvauspäätöksen potilaskohtaisesti geenivirheen perusteella.

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkekorvaustyöryhmässä tämä asia on jo tiedostettu, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok).

- Meillä on tämä vuosi aikaa korvausjärjestelmän uudistamiseen ja olemme tietoisia siitä, että lääkkeiden kehittely on tätä luokkaa, että sitä kehitetään yhdelle tai kahdelle henkilölle. Silloin korvausjärjestelmän pitäisi muokkautua sen mukaisesti ja joustaa. Tämä on yksi tehtävä, joka tällä työryhmällä on.

- Tämä ei ihan vielä tätä päivää ole, mutta tulevaisuudessa tarvitaan myös tällaista joustavaa korvausjärjestelmää, Risikko sanoo.