Paljusellien poisto vankiloissa etenee

Paljusellit poistuvat vankiloista hitaasti mutta varmasti. Ensi vuoden aikana vessattomien sellien määrä vähenee yhteensä noin sadalla Helsingin ja Mikkelin vankiloissa. Hämeenlinnan vankilaan jää kuitenkin vielä runsaat 120 paljuselliä.

Kotimaa
Hämeenlinnan vankilan selli
Yle

Mikkelin vankilasta poistuu 26 paljuselliä, kun peruskorjaustyöt valmistuvat ensi vuonna. Helpotusta tilanteeseen on jo tuonut uudisrakennus. Helsingin vankilassa Sörkassa lähtöpassit saa 73 paljuselliä, kun vankilasiipiä korjataan.

Oikeusministeriö haluaisi korjaustöiden vuoksi Rikosseuraamuslaitokselle kaksi miljoonaa euroa lisärahaa ensi vuoden budjettiin. Jos lisärahoitusta ei budjettineuvotteluissa löydy, joudutaan paljusellien poistamiseen varautumaan nipistämällä muita menoja.

Viimeistenkin vessattomien sellien katoaminen ratkaistaan lopullisesti hallituksen ensi kevään kehysneuvotteluissa. Oikeusministeriön tulevassa määrärahakatossa on varauduttava Hämeenlinnan vankilan peruskorjaukseen. Hämeenlinnassa paljuselleistä aiotaan päästä eroon vaiheittain vuodesta 2014 lähtien. Remontin on tarkoitus olla valmis vuonna 2017. Ensi vuosi kuluu vielä korjaustöiden suunnittelussa

Vankipaikat jälleen syynissä

Vankiloiden määrä vähenee ensi vuonna, kun Haminan vankila lakkautetaan. Rikoseuraamusvirasto selvittää vuoden loppuun mennessä sen, missä ja minkälaisia vankipaikkoja tarvitaan seuraavien 10-15 vuoden aikana. Yksittäisten vankiloiden, kuten Keravan vankilan korjaamisesta tai lakkauttamisesta tai Vantaan vankilan laajentamisesta ei tehdä päätöksiä ennen laajempia linjauksia.

Keravan vankila on peruskorjauksen tarpeessa. Etenkin niin sanotun poikaosaston tilat ovat huonokuntoisia. Kymmenisen vuotta vanha Vantaan vankila puolestaan on tupaten täynnä ja tutkintavankipaikkoja tarvittaisiin lisää.

Jo aiemmin tehtyjen linjausten vuoksi Rikosseuraamusvirasto joutuu etsimään säästöjä monista kohteista. Esimerkiksi henkilöstön käytössä olevien asuntojen määrää aiotaan vähentää ja vuokria korottaa.

Laitoksen toiminnan tehokkuutta halutaan tehostaa uudistamalla Rikosseuraamuslaitoksen tietojärjestelmää. Hanke vaatisi 4 miljoonan euron lisämäärärahan. Uudistuksen rahoitus on budjettineuvottelujen lisäksi tapetilla myös kevään kehysneuvotteluissa.

Oikeusministeriö neuvottelee rahatarpeistaan valtiovarainministeriön kanssa keskiviikkona.