Eläinten vallankumous uutishuoneessa?

Yle Uutisten sähköpostiin saapuu aika ajoin palautetta, jossa arvellaan uutisten uskottavuuden olevan sitä sun tätä.

Näkökulmat

Kriittinenkin palaute on meille tuttua ja otetaan toki vastaan. Monasti se johtaa myös toimenpiteisiin: uutislinjausten pohdintaan, näkemysten avartumiseen, uusiin uutisaiheisiin.

Detaljivirheitä sattuu, kaikissa medioissa ja kaikissa toimituksissa, onhan kyse inhimillisestä toiminnasta. Ne ovat myös helppo korjata. Vaikeampia ovat palautteet, joissa arvostellaan uutistoiminnan linjauksia. Joidenkin mielestä uutisissa käsitellään liikaa taloutta, toiset ärsyyntyvät poliitiikan uutisten määrästä tai kaukaisten maiden kriisien kertomisesta.

Klikkausten määrä kertoo monelle uutisen arvon. Paljon klikkauksia: hyvä uutinen. Vähän klikkauksia: huono uutinen.

Ilpo Pajunen

Uutisaiheiden arvottaminen ja painotusten punnitseminen on tässä konttorissa jokapäiväistä, eikä toki ihan helppoa. Lisää mutkia matkaan on tuonut tietysti internet. Netti on tuonut vallankumouksen myös uutismaailmaan. Tämä mullistus on vaikuttanut myös perinteisiin uutisvälineisiin, niiden uutisvalintaan, uutisarvotukseen ja tapaan käsitellä uutisia.

Netti on uutisten avoin markkinapaikka, jossa klikkausten määrä kertoo monelle uutisen arvon. Paljon klikkauksia: hyvä uutinen. Vähän klikkauksia: huono uutinen.

Tämä tarkoittanee, ettei uutisen kirjoittamisessa ole paljoa järkeä, jos kukaan ei lue sitä. Heh.

Osa nettiuutisten lukijoista näyttää ärsyyntyneen ”pörröeläinuutisistamme”. Maailma on täynnä tarinoita, myös eläintarinoita. Ne ovat hellyyttäviä, erikoisia, söpöjä ja kiinnostaviakin. Ja ne keräävät klikkauksia!

Kettu ja villisika auttoivat kengurun karkuun saksalaisesta eläinpuistosta

Oravan pelastumisen eväät: neuvokkuus, oliiviöljy ja poliisin raaka voima

Floridan Evergladesista löytyi jättimäinen pyton

Etanat kilpailivat nopeudessa - kisalla karu loppu

Tällaisia otsikoita on löytynyt nettiuutisistamme viime viikkoina. Uhkaavatko kenguru, orava, pyton ja etana Yle Uutisten uskottavuutta? Tai viekö niiden tekeminen voimavaroja ”oikeilta” uutisilta?

Nettiuutiset etsivät linjaansa meillä ja muualla. Perinteisten kovien uutisten rinnalle on netissä, mutta myös tv:ssä, radiossa ja sanomalehdissä tullut pehmeitä aiheita. Kovien kustannuksellako? Tuskinpa.

Siitä en ole huolissani, että ”oikeat” uutiset jäisivät tekemättä. Tämän uutishuoneen perinteet ovat niin vahvoja, että isot asiat eivät jää hoitamatta. Ja jos jossain asiassa hoksottimet eivät ole olleet ihan kohdallaan, niin asiaan kyllä palataan seuraavan aamun palautekeskustelussa.

Aina ei ole varmasti osunut nappiin, ja on meilläkin ollut söpöjä eläinuutisia, joita ilman olisi pärjätty. Ihan hyvinkin. Mutta eiköhän luonnonvalinta karsi pörröeläinuutisissakin rönsyt niin, että uutismaisuus, koskettavuus ja viihteellisyys pysyvät tasapainossa.

Kotimaan ja ulkomaiden kriisien joukkoon mahtuu varmasti muutama juttu eläimistäkin. Ja onhan niitä mukava kirjoittaa!