Aasian mega-kaupungeilla kiire pelastua tuhoilta

Kaupungit kasvavat nopeasti, mutta varautuvat luonnontuhoihin hitaasti. Intian ja Filippiinien kaltaisen maat ovat suurimmassa luonnononnettomuusvaarassa - rahassa mitattuna.

Ulkomaat
Ihmisiä kanootissa, taustalla pilvenpiirtäjien siluetteja.
Asukkaat meloivat tulvavesissä Filippiinien pääkaupungin Manilan esikaupungissa perjantaina.Francis R. Malasig / EPA

Aasian kehityspankki vetoaa mantereen suurkaupunkeihin turvallisemman infrastruktuurin rakentamiseksi. Nopea kaupungistuminen on kasvattanut ympäristötuhoista mahdollisesti aiheutuvaa riskiä.

Viime viikolla Filippiinien pääkaupunki Manila jäi pahoin tulvan alle. Tulva runteli viime vuonna pahoin myös Thaimaan pääkaupunkia Bangkokia. Aasian kehityspankki nostaa tapaukset esimerkeiksi siitä, että valtavasti laajentuvat aasialaiskaupungit eivät pysty nykyisellään turvaamaan asukkaitaan.

- Aasian kaupungit ovat kasvaneet ennennäkemättömällä vauhdilla, mutta siihen liittyy myös valtavaa ympäristöpainetta, sanoo Aasian kehityspankin pääekonomisti Changyong Rhee.

Aasian nousevat taloudet ovat suurimmassa luonnononnettomuuksista aiheutuvassa riskissä, arvioi brittiläinen Maplecroft. Riskianalyysilaitos suhteutti toisiinsa esimerkiksi tulvan, järistyksen tai hirmumyrskyn todennäköisyyttä, maan kykyä torjua ja vastata onnettomuuksiin sekä maan taloudellista tilaa.

Kaakkois-Aasia erityisessä vaarassa

Esimerkiksi Intia, Filippiinit ja Turkki ovat luonnonkatastrofeille alttiimpia taloudellisesti. Analyysia johtanut Helen Hodge sanoo, että riskit korostuvat erityisesti Kaakkois-Aasiassa.

- Samalla kun nousevien talouksien merkitys koko maailmalle kasvaa, niiden haavoittuvuudella on suurempia ja syvempiä kansainvälisiä vaikutuksia, Hodge pohtii.

Esimerkiksi Bangkokin tulvien ja Japanin tsunamin vaikutukset tuntuivat lännessä, kun katastrofialueiden tehdastuotanto seisoi. Aasiassa on merkittävästi länsimaisten yhtiöiden omia tehtaita ja alihankkijoita.

Absoluuttisesti eniten talous altistuu luonnonkatastrofeille Japanissa, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Taiwanissa ja Meksikossa. Kuitenkin näillä mailla on merkittävästi parempi valmius katastrofien varalle. Infrastruktuuri on kestävämpää ja rakentamista säädellään tiukemmin, Maplecroft-laitos perustelee.

Viime vuosi on ollut tilastohistorian kallein luonnontuhojen aiheuttamissa vahingoissa mitattuna. Yli 300 miljardin euron könttäsummasta suurin osa oli seurausta Japanin tsunamituhoista.

Lähteet: AFP