1. yle.fi
  2. Uutiset

Saariston etuajo-oikeudesta kiistellään

Saariston lauttaliikenteen pelisääntöihin on tulossa huomattavia muutoksia. Kirjavia käytäntöjä pyritään yhtenäistämään ja saattamaan vanhentunut normisto ajan tasalle. Kovinta kaplakkaa on herättänyt esitys paikallisten asukkaiden etuajo-oikeuksien kaventamisesta.

Kotimaan uutiset
Hailuodon lautta Oulunsalon lauttarannassa.
Risto Degerman

Saariston lauttaliikenteen uudistus kangertaa. Varsinais-Suomen ELY-keskus esittää paikallisten asukkaiden etuajo-oikeuden poistamista kokonaan tai ainakin viikonloppuisin. Uudistushanketta perustellaan muun muassa liikenneturvallisuuden parantamisella ja kansalaisten tasa-arvovaatimuksilla. Lisääntyvän saaristomatkailun helpottamiseksi asukkaat halutaan mökkiläisten ja turistien kanssa samaan jonoon.

Etuajo-oikeuksia myönnetään asuinpaikan perusteella viidelle lauttayhteydelle, joista pohjoisin on Oulun edustalla Hailuodossa.

Muutosta ajava liikenteen palvelupäällikkö Timo Vähämaa Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta pitää etuoikeuksia tasa-arvon vastaisina. Vähämaan mielestä etuajo-oikeuslupia myönnetään myös liian löyhin perustein, ja samaan aikaan ruuhkat kasvavat ja liikenneturvallisuus on uhattuna.

Etuajo-oikeuksista pidetään kuitenkin kiinni saaristokunnissa ja osassa virkamiesportaista. Ely-keskuksen esitys on lausuntokierroksella saaristokunnissa ja Saaristoasiain neuvottelukunnassa. Kiistoista huolimatta jonkinlainen ratkaisu pitäisi saada valmiiksi syksyn aikana. Vaihtoehdoksi on väläytetty muun muassa yksityisiä liikennepalveluja ruuhkahuippujen tasaamiseksi.

Etuajo-oikeus todennäköisesti säilyy muun muassa työmatkaajilla, hälytysajoneuvoilla, sairaankuljetuksilla ja bussiliikenteellä. Vastustajat pitävät muutosesitystä saaristolain vastaisena ja tukeutuvat hallituksen linjaukseen, jossa luvataan turvata saaristolaisten liikennepalvelut.

Lue seuraavaksi