Kääriäinen toivoo työrauhaa Sipilälle

Keskustan konkaripoliitikko Seppo Kääriäinen pyytää puoluetovereiltaan kärsivällisyyttä. Kääriäisen mielestä uudelle puheenjohtajalle Juha Sipilälle pitäisi antaa työrauha vuoden 2015 eduskuntavaaleihin asti.

politiikka
Seppo Kääriäinen.
Seppo Kääriäinen.Yle

Keskustan kannatus mataa yhä surkeissa lukemissa eikä puoluejohdon uusiminen tuonut ainakaan heti uutta nostetta entiselle mahtipuolueelle. Keskustan vahva mies Seppo Kääriäinen uskoo, että puolue virkoaa syksyn mittaan alennustilastaan.

- Sipilähän tuli kuitenkin tuntemattomana poliitikkona keskustan kärkeen. Nyt on meneillään se vaihe, että hän tulee tunnetuksi myös kansan parissa, suuren yleisön parissa laajemmin. Siitä se sitten lähtee nousuun syksyn mittaan, talven mittaan, niin me toivomme, Kääriäinen linjaa.

Sipilä on aloittanut oppositiopuolueen puheenjohtajaksi harvinaisen sovinnollisella tyylillä. Televisioesiintymisissään hän on enemmänkin myötäillyt kuin haukkunut hallitusta. Kääriäisen mukaan Sipilä on saanut maltillisuudestaan paljon kehuja, vaikka terästäytymistäkin toivotaan.

- Minullekin on tullut sellaisia terveisiä, että nyt on aika tehdä - vaikkakin herrasmiestyyliin - selvä ero hallituksen politiikkaan, Kääriäinen opastaa.

Kolmen vuoden rauhoitusaika

Kääriäinen itse oli vahvana taustatukena Sipilän rakettimmaisessa nousussa keskustan johtoon. Hän toivookin nyt puoluetovereiltaan kärsivällisyyttä. Politiikan veteraanin mielestä uuden puheenjohtajan painoarvo mitataan vasta seuraavissa eduskuntavaaleissa.

- Kohtuullista olisi, että vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen puolue tekee sitten arvion missä ollaan ja mitä tehdään, Kääriäinen aikatauluttaa.

Kuntavaaleja on pidetty keskustan kohtalonvaaleina, mutta Kääriäisen mielestä tässä vaiheessa riiittää kiilaaminen kolmen joukkoon.

- Kultamitalia pitää lähteä aina hakemaan eikä mitään B- rajaa, mutta kolmen joukossa vähintään, Kääriäinen visioi.

Yle Uutisten uusimmassa mielipidemittauksessa keskustan kannatus oli vaivaiset 15,5 prosenttia. Keskustakonkari ei uskokaan, että puolue nousisi viime kuntavaalien kannatukseen.

- 20,1 prosenttia olisi tosi kova tulos tässä ajassa. Siihen tuskin päästään. Toivon, että päästään, mutta rima on korkealla.

Keskustassa tilaa

Kääriäinen uskoo, että keskustan uuden nousun eväät löytyvät nimenomaan poliittisesta keskustasta. Kokoomus on hänen mielestään harpannut oikealle ja SDP puolestaan taas lähentynyt perinteisiä työväenliikkeen teemoja.

- Keskustaan on syntynyt tilaa. Kokoomuksen johtama ja SDP:n myötäilemä keskittämispolitiikka antaa keskustalle aivan mahdottoman hyvät mahdollisuudet, Kääriäinen arvioi.

Hallituksen kuntauudistus ei kuitenkaan ainakaan vielä ole satanut toivotulla tavalla keskustan laariin.

- Vaalien alla käydään sitten tosi suoranuottinen keskustelu kuntien ja kuntalaisten tulevaisuudesta. Sen uskon kyllä kohottavan keskustan kannatusta, Kääriäinen kaavailee.

Kääriäisen mielestä uuden puoluejohdon tärkein tehtävä olisi herätellä puolueen nukkuvat kannattajat. Vasta sen jälkeen tykit kannattaa suunnata hallituksen ja perussuomalaisten suuntaan.