Tutkijat: Ebolarokote tuskin valmistuu

Tärkeä tutkimustyön rahoittaja Pentagon on keskeyttänyt rahoituksen. Rahoitusta on aiemmin vauhdittanut pelko siitä, että ebolaviruksesta kehitetään biologinen ase.

Kaupallisen rokotteen syntyminen ebolavirusta vastaan on erittäin epätodennäköistä, kertovat tutkijat Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle. Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on jäädyttänyt kahden pisimmälle kehitystyössä ehtineen yhtiön rahoituksen.

Ebolaa kuvaillaan hirvittävimmäksi sairaudeksi ihmiskunnan historiassa. Viime viikkoina viruksen aiheuttamaan verenvuotokuumeeseen on kuollut Ugandassa ainakin 16 ihmistä. Ebolaan ei ole varsinaista hoitoa. Sairauteen kuolee liki 90 prosenttia siihen sairastuneista.

Rokotetta kehittäviä ryhmiä rahoittavat lähinnä juuri Yhdysvaltain puolustusministeriö ja kansallinen terveysinstituutti. Ne ovat antaneet miljoonia dollareita tieteelliseen työhön. Taustalla on huoli siitä, että ebolaviruksesta kehitettäisiin biologinen ase.

On epätodennäköistä, että rokote olisi joskus laajojen ihmisjoukkojen käytössä.

Larry Zeitlin

Useat pienet yhtiöt ovat kehittäneet rokotetta. Ne kertovat saaneensa eläinkokeissa lupaavia tuloksia. Suuret lääkeyritykset eivät ole osoittaneet kiinnostusta ebolarokotteeseen.

Nyt Pentagon on pyytänyt yhtiöitä keskeyttämään rokotetyönsä rahoitusongelmien vuoksi. Päätöksen ohjelmien jatkamisesta tai lopettamisesta on määrä tulla syyskuussa.

- Nykyrahoituksella vie viidestä seitsemään vuotta kehittää rokote, arvioi virologi Gene Olinger Yhdysvaltain armeijan tutkimusinstituutista.

Olingerin mukaan rahoituksen poistaminen voi kolminkertaistaa ajan. Eräät tutkijat eivät usko rokotteen valmistuvan koskaan.

- On epätodennäköistä, että rokote olisi joskus laajojen ihmisjoukkojen käytössä, sanoo Mapp-lääkeyhtiön johtaja Larry Zeitlin.

Mapp on ollut mukana kehittämässä ebolahoitoja. Zeitlinin mukaan laajakäyttöinen rokote on todennäköinen vain jos sairauden laatu muuttuu, esimerkiksi jos siitä tulee ilmateitse tarttuva kuten flunssasta.

Ebola havaittiin ensikerran vuonna 1976. Runsaat 2 200 ihmistä on saanut tartunnan.