Pikkulapsen allergia laittaa arjen uusiksi

Terveystieteiden maisteri Soili Alanne selvitti väitöstutkimuksessaan alle kaksivuotiaan lapsen ruoka-allergian ja atooppisen ekseeman vaikutuksia perheeseen. Sairaudet lisäävät perheissä ylimääräisiä arkirutiineja ja aiheuttavat kustannuksia.

terveys
vauva
vauva

Pikkulapsen allergia muuttaa perheen arkirutiinit kaksi kertaa rankemmiksi ja lisää perheen henkistä taakkaa, todetaan Turun yliopiston tuoreessa väitöstutkimuksessa. Alle kaksivuotiaan lapsen ruoka-allergia ja atooppinen ekseema on haaste koko perheen hyvinvoinnille. Atooppisessa ihottumassa alituinen huolehtiminen kutisevasta ja raapivasta lapsesta uuvuttaa varsinkin perheen äitejä, sanoo terveystieteiden maisteri Soili Alanne.

- Pahimmillaan koko vuorokausirytmi menee sekaisin pienen lapsen allergiaoireiden takia. Lisäksi jatkuva huoli lapsesta lisää henkistä taakkaa.

Alanteen tutkimuksen mukaan äitejä rasittivat myös
yksivuotiaiden lasten ruoka-aineallergiassa kiinteiden ruoka-aineiden kokeilun viivästyminen ja kaksivuotiaiden lasten ruokavalion jumittuminen.

Syyllisyys on äitien arkea – vertaistuella pärjää pitkälle

Itsensä syyllistäminen on äitien arkea, pohtii tutkija Soili Alanne. Allergisen lapsen imettävän äidin onkin helppo syyllistää itseään lapsensa allergian takia.

Äidit saivat voimaa jaksamiseen allergiaan liittyvästä tiedosta, tulevaisuuden toivosta, sosiaalisesta tuesta ja työstä. Näille äideille tulisi tarjota tukea, joka perustuu äitien kokemiin voimavaroja lisääviin tekijöihin, todetaan väitöstutkimuksessa.

- Vertaistuki on erityisen tärkeää äideille, jotka hoitavat allergista pikkulasta.

Allergiaperheiden ongelmia ei oteta aina riittävän vakavasti ja perusterveydenhuollossa heidät kohdataan vaihtelevasti, kertoo terveystieteiden maisteri Soili Alanne

- Jos perusterveydenhuollossa on vastassa ihminen, jolla on kokemusta ja joka haluaa ymmärtää, kuunnella ja tukea niin silloinhan se asia toimii. Mutta näin ei välttämättä aina ole, joten ei voi sanoa että asia on näin läpi koko terveydenhuollon

Soili Alanne korostaa, että tärkeintä allergiaperheiden hoidossa on se että perheiden huoli otetaan todesta ja heitä kuunnellaan.

Rahaa voisi suunnata enemmän niin perusterveydenhuoltoon kuin erikoissairaanhoitoonkin, jotta siellä olisi allergiasairauksiin erikoistuneita ihmisiä. Tiedon ja taidon olisi oltava ajan tasalla, summaa Alanne.

Myös ryhmätoiminnan avulla pystytään auttamaan ja tukemaan perheitä, joissa lapsen allerginen sairaus on osa perheen arkea, jatkaa Soili Alanne.