1. yle.fi
  2. Uutiset

Verokarhu ymmärtää talkootyön päälle

Kesä on talkootöiden kulta-aikaan. Talon maalaukseen tai pihakeinun pystyttämiseen on saatettu pyytää apua lähimmältä naapurilta. Se onko naapuriavusta ilmoitettava verottajalle, riippuu työn luonteesta ja laadusta.

Kotimaan uutiset
Kuvassa miesjoukko pystyttää näyttelyn rakenteita.
Sami Lindblad / YLE

Naapureiden toistensa kanssa pensasaidan yli tekemät talkoo-, yhteistuumin- ja avunantosopimukset eivät ole verottajan suurin murhe, kertoo verosihteeri Tanja Jämsä.

- Myös verottaja tuntee tällaisen kuin perinteinen talkootyö, joka perustuu esimerkiksi ystävyys- tai sukulaisuussuhteeseen, Jämsä sanoo.

Jämsän mukaan verottamasta talkootyöstä puhutaan nimenomaan silloin kun kyseessä ovat tavalliset työt, jotka eivät vaadi erityistä ammattiosaamista.

- Pikkuhommat ovat pikkuhommia, ei me niihin puututa, eikä meillä ole mahdollisuuttakaan lähteä jokaista rissausta seuraamaan, Jämsä sanoo.

Periaatteessa kuitenkin ammattikirvesmiehelle palkkioksi heitetty konjakkipullo pitäisi ilmoittaa verotuksessa.

Pikkuhommat ovat pikkuhommia, eikä meillä ole mahdollisuuttakaan lähteä jokaista rissausta seuraamaan

Tanja Jämsä

Tanja Jämsä kertoo esimerkkinä, että yksi Korkeimman hallinto-oikeuden päätös arvioi, että omakotitalon rakentaminen kokonaan ei voi olla talkootyötä.

- Jokainen ymmärtää, että jos käyt siivoamassa naapurissa joka viikko, niin se on sitten jo isompaa työtä, mistä pitää ilmoittaa, Jämsä sanoo.

Ammattilaisten vaihtotyö pitää ilmoittaa

Jämsä kertoo, että vaihtotyö puolestaan on vähän eri asia ja siitä pitäisi jo verottajallekin ilmoittaa. Vaihtotyössä voidaan Jämsän mukaan sopia ammattilaisten kesken palvelujen vaihtamisesta.

- Vaikkapa, että teen sun kirjanpidon, jos leikkaat mun hiukset, kirjanpitäjän ja kampaajan välinen vaihtotyösopimus, Jämsä kuvailee.

Tällöin ei Jämsän mukaan ole enää kysymys vastikkeettomasta talkootyöstä. Toiselle tulevaa tuloa on arvioitava sen mukaan, mikä olisi palvelun hinta ostettuna.

Lue seuraavaksi